2024-09-17
我同两个同事去食午餐,由于系附近番工,久唔久都去食吓,平心而论,食物唔差,饮品一般!但佢哋嘅服务态度系十个差。呢日好奇怪,点餐个QR code, 有啲Hang 机。搞咗几分钟终于点到三个餐三个饮品。食物好快到,呀姐送上4杯饮品,我哋即时同佢讲,麻烦你 check 吓,应该唔系我哋叫,佢吚吚哦哦,check 完话系我哋自己叫,不过有其他食物未到就可以取消。与此同时,有三四份食物到咗,咁我哋又再讲一次,我都只系叫咗三个餐。 就系咁我哋坐咗喺度等佢取消,我哋冇食过冇饮过啲嘢。隔咗一阵我又问阿姐咁而家点呀?佢话出咗嘅食物就冇得取消㗎啦,系你哋自己叫嘅。未出嘅佢已经帮我哋取消咗两份,我再次解释三个女仔点样叫六个餐呢?咁我就叫佢麻烦你叫经理出嚟处理一下啦,我哋真系冇叫过六个餐。返咗几分钟,仍然冇人理我哋。咁我去问另外一个男职员,佢话我你嘈都冇用个㖞!又隔咗几分钟都冇人理我哋,我就起身同佢哋讲,嘢食呢我哋就冇食过,我而家就走㗎啦'如果你哋觉得我食霸王餐嘅话就报警啦!去到门口收银叫我俾钱,我重复同佢讲我冇食过啲嘢,如果佢哋觉得我哋食霸王餐就报警!呢个时候有位著水鞋嘅经理出咗嚟,我同佢讲我哋只系叫咗三个
返咗几分钟,仍然冇人理我哋。
咁我去问另外一个男职员,佢话我你嘈都冇用个㖞!
呢个时候有位著水鞋嘅经理出咗嚟,我同佢讲我哋只系叫咗三个餐,麻烦帮我取消另一个餐,佢话如果个个客人都系咁,叫完又取消?唔得!我又解释多一次三个女仔叫咗三个餐,系你哋系统有问题重复咗!
由于佢都唔系想解决问题,咁我就同佢讲多一次我而家就走㗎啦,我冇食过啲嘢你喜欢就报警啦!佢望一望门口条龙,讲咗一句粗口,仲话倒晒啲嘢都唔欢迎我哋去!
呢间舖头确系门口长期有条龙,因为小红书好多推介,但系咁样嘅态度你会唔会去呢?其实个经理只系要取消咗一个餐,就可以留低三个开心嘅客人。佢完全冇检视过自己嘅系统,就觉得系客人嘅问题,仲粗声粗气!