2021-09-11
呢间位于湾仔厦门街既日式饺子专门店系日本大阪既过江龙🐉,平日lunch time总系大排长龙👭🏻👭🏻,难免令人好奇到底有几吸引🧐 呢日就同同事排队等左大约10分钟,入到去发现店内既格局好日式🇯🇵,瞬间令人好怀念系日本吃吃喝喝既欢乐时光😢.饺子店原来系有两层,当日我地被安排坐到楼上雅座💁🏻♀️,二楼系个有四张4人台同一组员工储物柜既密室(有部冷气既😆),感觉其实比较似系员工休息室🤨 而我地都一致认为虽然呢度既空间较楼下宽敞,但系就几有废墟感😂.呢度平日上午11:45至下午5点都会供应lunch set,最基本既会包左3选1既前菜、饺子🥟、主食🍛同饮品(汽水🥤/茶🍵),价钱取决于客人所拣选既主食,最平既68蚊就有交易,最贵个款就88蚊(未计加一)饺子有4个选择,基本既包左8件佢地既名物Chao Chao一口饺子🥟,觉得唔够食既可以加12蚊转做12件😈,又或者系加钱转做5件野菜豚肉饺子🐷($5)或系海老饺子🦐($10),整体黎讲弹性几大,系丰俭由人既一餐🙆🏻♀️******************************🍴自家制香辣青瓜渍🌶🥒青瓜爽脆,辣味🌶既后劲都几犀利,d辣会系喉咙涌上黎
🍴自家制香辣青瓜渍🌶🥒
青瓜爽脆,辣味🌶既后劲都几犀利,d辣会系喉咙涌上黎🥵食得辣既同事对于呢客青瓜渍既辣度表示满意🙊
🍴凉拌芽菜
芽菜冰冰凉凉❄️带芝麻香,不过就略嫌偏咸😥
🍴盐曲新鲜椰菜
美其名新鲜椰菜其实就系生椰菜淋上盐曲既汁🤭
椰菜口感爽脆带咸鲜,食落都几过口瘾既👌🏻
🍴Chao Chao一口饺子🥟
根据menu所见,呢款名物有3大特色:1️⃣脆薄多馅,皮馅比例2:8 可以令多余既油分溢出出但保留返馅料既味道;2️⃣由人手每日包制🤲🏻,3️⃣所使用嘅肉类同蔬菜都系严选出黎✨
Menu亦图文并茂教大家用两只碟分别盛载饺子豉油同味噌酱,食得辣既朋友可以加埋辣酱🌶落去豉油度,之后先食一啖原汁原味既饺子,再蘸上两款唔同既酱汁✌🏻
经我地试味之后,饺子豉油偏咸得黎带酸;味噌酱既味道有d似中式豆瓣酱,而辣酱既味道亦同样偏咸,完全唔似系辣酱😓
至于饺子系一排8件咁煎,每件大小就真系只得一口,底部稍脆但两边饺子皮只有对折并无封口,所以食落无乜肉汁,大概呢个就系佢地所强调既特色(1️⃣)吧😑
另外,由于饺子系一件贴一件,加上饺子皮较薄,用筷子🥢撕扯落黎既时候好容易就撕烂埋旁边个件,坦白说本人真系唔多欣赏呢款特色饺子🤦🏻♀️
✨牛筋豆腐煮配日本白饭🍛 ($72)
系日本当地唔同地方食过几次牛筋煮都好出色,煮得够腍之余就连魔芋都好入味,所以当见到呢度有牛筋豆腐煮都抱有期待🤩
可惜既系呢度既牛筋完全唔系我想像中既个回事,牛筋不但无筋仲要系煮过头既牛肉粒,口感偏干柴🥴加埋佢个酱汁食落甜甜地咸咸地又辣辣地,真系百味交杂😂
至于碗白饭🍚虽然系粒粒饱满既珍珠米,但系口感就偏干,试过一次就算😓
✨咖喱炸鸡蛋包饭🍛 ($82)
呢度既蛋包饭原来系将鸡蛋皮盖于白饭🍚之上而唔系包覆住d白饭,真系颠覆左我地对蛋包饭既认知😂
炸鸡🐔外皮香脆唔会好厚炸粉,肉质多汁够大件,不过个咖哩就只有色水,质感比较稀无正宗日式咖喱个种浓稠感,味道亦偏淡,大概只适合d想食咖哩又唔想要重口味既朋友…..😶
✨日本照烧鳗鱼饭🍛 ($88)
鳗鱼肉质幼嫩食落似系真正既鳗鱼而唔系橡胶口感既个种,可惜个鳗鱼汁就有d咸,勉强合格✔️
🍴绿茶 (冻)
绿茶可以拣热/冻,味道似麦茶多过绿茶,不过不失🤔 ******************************
👧🏻人均消费:$80 (另+10%服务费)
😋味道指数:3/5
💰抵食指数:3/5
🪑环境指数:3/5
💁🏻♀️服务指数:3/5
👍🏻再访指数:3/5
📍饺饺饺子
地址:湾仔厦门街31号地下
⏰营业时间:08:00–19:00 (Mon–Fri);
08:00–20:00 (Sat–Sun)