2022-12-31
因为食后感比较一般,提5起劲写食评,眼见今日系除夕,系时候清理一下未写既食评呢间食店算系老友既饭堂,今次我第一次跟队去食 dinner。当晚约咗6:30,去到只得几枱客。枱距系ok,几适合吹水。员工都好nice,笑脸迎人。今晚我地5条,所以叫咗6碟 (我已5太记得𩠌名,只能说出系乜材料):1. 蛏子配油泡米粉饼:呢个一定要衬热食,因为凉咗 d 汁会比较稠,咸度会增加,而且米粉饼凉咗会靭。味道系几好,d汁混米粉饼一起吃系好好味。可能酒家要俾食客数得出蛏子数目,所以条条蛏子皇就一抽抽。如果呢碟5系按蛏子数量来计钱,而是按例牌来算,咁蛏子可以切细件点,就会更完美。因为可以一啖蛏子,一啖米粉饼,感觉更正~2. 椒盐九肚鱼:口感太削,比较稀巴烂。椒盐味也不足。3. 海中宝:食卖相。我地研究过只虾5系鲜活,所以味道一般。4. 咕噜肉:系呢度 signature dish,的确系6碟中最好食~酸甜适中5. 豉油皇炒面:系炒得爽,但我自己觉得味道略为淡咗d6. 蒸鸡:我睇食评大部份都赞鸡,但我真心觉得色泽可以,但鸡系无味,肉质5滑。差d讲句。。。我觉得平时食白切鸡 or 豉油鸡会滑d。呢碟真系失望架。
2. 椒盐九肚鱼:口感太削,比较稀巴烂。椒盐味也不足。
5. 豉油皇炒面:系炒得爽,但我自己觉得味道略为淡咗d
6. 蒸鸡:我睇食评大部份都赞鸡,但我真心觉得色泽可以,但鸡系无味,肉质5滑。差d讲句。。。我觉得平时食白切鸡 or 豉油鸡会滑d。呢碟真系失望架。。。
整体来讲,试过我就算