2008-05-03
今个星期相约同事到呢度食自助餐,可能是平日挂,没有我想像中多人。1830 开始,食三个钟,但我地都坐到 2230 先走。一开始,就先食冷盘,有冻火腿,冻甜虾,蟹,三文鱼,寿司,各款刺身,沙律,仲有冷面,不过我唔识食,个碗净系得面,又无汤,所以无食。都有好多寿司拣,不过不失。之后就开始食热盘,在我挟紧菜,肉之际,芝士焗蚝出场 la,要自己问厨师,不过我果个就无同事果个咁好睇,铺系面的芝士无焗到金黄色,通常都有少少 "农农" 地架麻。第一口咬落去果下的感觉是,好似蒸熟左只蚝之后,再整 d 芝士落去焗,只蚝系完全无芝士味,芝士还芝士食,蚝还蚝食,原来焗蚝就咁架 la,仲以为好好味 tim。之后就有厨师即场 "火剪" 虾,只虾都ok,都几多肉,但唔算好味,可能无中式炒虾咁有镬气。同之前网评一样,清蒸鱼的确好味,又滑又鲜甜,最紧要唔 "鞋",捞d 汁落去就 very good。鳗鱼都好味,d 汁都好浓。之后饮左碗椰子煲鸡汤,都好好饮。不过点解果日无西式汤,好想饮磨菇忌廉汤。果度仲有厨师即场为你整汤面,不过就无留意有乜料,不过都几大碗。最后食甜品 la,d 甜品都几的式,细细件,都几钟意佢用杯装住
最后食甜品 la,d 甜品都几的式,细细件,都几钟意佢用杯装住。由于食得太饱,不是食了很多,芝士饼,pie,雪糕,凉粉,每样食左少少。紫色的雪糕好似系蓝莓味,酸酸地,超好味。果度仲有朱古力喷泉,有我最钟意食的新鲜菠萝,而且就快夏天,最o岩而家食。
餐饮就有我最爱的热柠檬茶,唔知点解,年纪越大,就越喜欢饮热饮。估唔到会有,通想热饮唔系咖啡就奶茶。
餐厅 service 都 ok。食完之后,我地仲上左去 42 楼睇夜景。如心广场系荃湾最高架麻。
最后每人食左 hk$250,因为电话订坐,所以有 85 折。