2019-04-19 1188 浏览
每星期总有一日会约屋企人去饮茶,虽然香港酒楼多,但要讲比较出色嘅真系唔多。而我哋最钟意食凤城酒家,夜晚都会嚟食,因佢嘅质素高,味道又好!锅贴大明虾 $98感觉好似虾多士,连平日唔多好炸嘢嘅妈妈都话要encore!应该系块法式面包上面多咗少少油,食到油香味!加上虾胶好弹牙,连埋多士食超惹味。顺德驰名桂鱼卷 $268份量十分多!加上鱼肉好嫩滑,而且内有D冬菇丝、笋丝,食落口感都几清新。口感仍更加丰富,难得嘅滋味配搭。生菜鹌鹑松 $108第一次试,但食落口感层庚都几多,鹌鹑同肉松又几夹,味道变得好丰富。推介大家一试啊!凤城炒饭 $88常嚟食饭嘅人都知,呢道系招牌菜。因为本身厨师镬气够,所以食落已经知同出面嘅炒饭好唔同。虽然材料只系叉烧、蕃茄粒、虾米等,但相信识食之人都知炒饭取决于镬气。脆皮炸子鸡 $268平时去饮食唔少炸子鸡,但讲到仍然深刻嘅真系得呢间。首先一食就知呢只系新鲜鸡,口感完全唔似冰鲜鸡。其次就系佢肉质好厚实,鸡肉都相当嫩滑,食落去鸡皮又够脆,大家都食到赞不绝口。莲蓉西米焗布甸 $78莲蓉甜到刚刚好,令成个甜品都唔会过份地甜,布甸上焦糖唔会太多,甜度刚刚好嘅甜品我最钟意。

锅贴大明虾 $98

顺德驰名桂鱼卷 $268