2024-09-15
上个礼拜去左铜锣湾嘅Mercury Recalls by Lost Stars呢间餐厅以黑胶唱片主题为卖点 环境极度chill绝对系一个好适合同朋友慢慢叹晚餐嘅地方先讲佢地嘅装潢 墙上摆满咗各种经典黑胶唱片 配上柔和灯光同时播放住轻松嘅音乐 (音响仲要几正!!) 令人感觉好似返到去音乐黄金时代真系好好好舒服食物方面:1. Truffle fries初初谂住小食唔会好大份 点知嚟到吓亲 系成桶薯条炸得够脆但唔会过油 上面撒左少少黑松露唔会太霸道 配合埋个黑松露酱 食落相当满足2. Grilled provencal salmon fillet呢个香煎三文鱼扒食落去够嫩滑 外层加上左应该系面包糠 令到佢煎得香脆里面仍然保持住丰富嘅鱼油香草同柠檬汁嘅搭配恰到好处 带出鱼肉本身嘅鲜甜3. Baked cheese & bacon chicken roll鸡卷包裹住浓郁嘅芝士同烟肉经过烤焗后 口感软嫩又juicy芝士香气与烟肉咸香融为一体 每一啖都好丰富饮品方面:1. Cocktail - Delicate by Damien Rice呢杯cocktail系用italicus (佛手柑酒
呢间餐厅以黑胶唱片主题为卖点 环境极度chill
鸡卷包裹住浓郁嘅芝士同烟肉
经过烤焗后 口感软嫩又juicy
芝士香气与烟肉咸香融为一体 每一啖都好丰富
饮品方面:
呢杯cocktail系用italicus (佛手柑酒) 同st germain (接骨木花酒) 为基底
加上法式伯爵茶糖浆同青柠汁 整体饮落有种好清新嘅感觉
酒味唔会太浓 俾人一种好轻盈嘅感觉 同环境个vibe劲夹
呢款气泡茶系一个几特别嘅选择 将焙茶同气泡水结合
带有微甜 饮落有啲似焙茶味嘅雪糕 几好饮
总结嚟讲 Mercury Recalls by Lost Stars唔单止食物有水准
环境氛围更加令你可以放松心情享受一个愉快嘅晚餐
无论你系想静静地听住音乐慢慢食 定系同朋友开心chill住倾偈
个人觉得呢度都系一个非常好嘅选择