2023-11-09
餐厅主打黎巴嫩菜,装修以宝蓝色为主调,设计独特,充满中东色彩~Soup Of The Day🥣是日南瓜甘笋汤🎃🥕,几香浓Salad▪️Baba Ganoush拌入灯笼椒🫑、洋葱🧅、蒜蓉🧄、橄榄油嘅烤茄子蓉🍆,烟熏味突出。附上嘅pita bread🥙食落柔软唔干,而且好香麦味▪️Hummus Beiruti鹰嘴豆蓉口感顺滑,配埋芝麻酱、柠檬汁🍋、蒜蓉🧄、蕃茄🍅,感觉清新。同样可以放入pita bread🥙入面,几夹▪️Batata Harra炸马铃薯🥔细细粒,好香脆。面头洒上孜然、辣椒粉🌶️等香料,辣辣哋,几惹味▪️Sambousek Spinach馅饼食落酥脆,唔油腻。入面包住调过味嘅菠菜🥬,酸酸哋,几开胃Main▪️Tanjarat Khodar $168蕃茄酱🍅唔会过酸,好适合捞饭🍚。另外饭入面加咗啲vermicelli细面条,好特别▪️Saniyet Samak $228烤盲𫚧鱼🐟几厚身,食落肉质鲜嫩,下面仲铺咗薯仔🥔等配菜▪️Chicken Ouzi $188烤鸡🐔好嫩滑,可以沾啲乳酪酱一齐食。长条形嘅阿拉伯米饭🍚粒粒分明,面头仲有啲杏仁片,口感丰富▪️Mashawy $278有羊肉串🐑同鸡肉串
Soup Of The Day🥣
是日南瓜甘笋汤🎃🥕,几香浓
Salad
▪️Baba Ganoush
▪️Hummus Beiruti
▪️Batata Harra
▪️Sambousek Spinach
Main
▪️Tanjarat Khodar $168
▪️Saniyet Samak $228
烤盲𫚧鱼🐟几厚身,食落肉质鲜嫩,下面仲铺咗薯仔🥔等配菜
▪️Chicken Ouzi $188
▪️Mashawy $278
有羊肉串🐑同鸡肉串🐔,虽然只有三串,但每串嚿肉都好大嚿。羊肉有微微嘅膻味,但沾啲乳酪酱一齐食,都易接受。鸡肉嫩滑,几香口
Dessert
▪️Mahalabia
中东版牛奶布甸🥛🍮,食落充满奶香,而且唔甜。面头仲有啲开心果碎,增加口感
Mahalabia
Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar
📍中环云咸街75-77号嘉兆商业大厦2楼