2023-11-24
🧡❤️💛不时不食 Omakase🥢今次食嘅依间日料,系提早咗成个月book🥺因为佢哋长期full booking,好彩都俾我book到!每个月都会由长本先生亲自拟定菜单,不时不食,就系要食当季美食!由前菜到甜品 每一道菜都感受到当中嘅用心!😚❣️SHUN Menu❣️ $2680/ppl每道菜品都会由店员耐心讲解,俾每位食客更佳嘅体验😌菜式配搭有传统嘅又有新颖,有啲似经典乐曲crossover流行曲咁,副歌嘅部分就系欣赏师傅嘅烹调,柔和嘅灯光 舒服嘅位置,就座后就系乐曲嘅开始!🥰🤍先付🤍 炙烧帆立 舞茸 鱼子酱 指橙炙烧后嘅帆立贝,入口鲜甜,搭配鱼子酱嘅咸香,😚颗粒状嘅指橙果肉,会带少许酸甜口,令味道更有层次🍊🩵煮物碗🩵 盐烤甘鲷鱼 小芜小芜就系圆润纯白色球型根茎类植物,汁水饱满 味道清甜😌有啲似白萝卜,不过依个就再清甜啲!煮物中有甘鲷鱼、小芜,整体味道又鲜又甜,依个天气饮埋汤 真系好暖胃🥰🩷造里1🩷 本日刺身 金目鲷 真鲷 鱿鱼 北海道马粪海胆 松子酱油两款都系鲷鱼,不过细尝就会知味道各异😙 金目鲷鱼油比较丰富甘甜,而真鲷肉感明显,鲜甜!沾上少少松子酱油,又有另一番风味🥢刺身又点止鱼呢?将
不时不食 Omakase🥢
❣️SHUN Menu❣️ $2680/ppl
🤍先付🤍 炙烧帆立 舞茸 鱼子酱 指橙
🩵煮物碗🩵 盐烤甘鲷鱼 小芜
刺身又点止鱼呢?将北海道马粪海胆搭配鱿鱼食,奶油嘅口感又带点韧性,好特别🤣颜色上配搭都好诱人!
🧡造里2🧡 本日刺身 赤身 中拖 蛋黄酱油渍 紫苏花 松子酱油
依款嘅刺身比较重口,但深得我心!赤身 中拖都带有鱼油香,蛋黄酱油渍令味道丰富有层次!🐟
❤️八寸❤️ 长芋配紫薯肉糜 银杏 面筋 菊花鲭鱼寿司
艺术般摆盘,中间有银杏叶嘅落入,令人感到秋意满满🍂长芋配紫薯肉糜,紫白交错卖相吸引,口感软糯好特别!菊花鲭鱼寿司呈半圆柱体,结实饱满🍣旁边有个甜薯,食落好滋味!🍠
🤎强肴🤎 寿喜烧涮和牛 鹌鹑蛋
当店员向我哋展示是日和牛嘅moment,我就知道!系时候了!🤩是日和牛系A5宫崎和牛,以shabu shabu 形式煮成,再加入日式烧汁同埋红酒汁🍷,倒上温泉鹌鹑蛋,入口先系蛋黄液香,🥚再到和牛油脂香 食多几啖就有日式烧汁同埋红酒汁慢慢渗出,香甜美味!🥩
💛钵物💛 油炸胡萝卜鱼糜 菱蟹 菊叶天妇罗
油炸胡萝卜鱼糜有啲似小南瓜🎃又有啲似小灯笼🏮,喺射灯下睇 好似发光咁!有啲似绵花糖加鱼蛋嘅口感,味道就系胡萝卜加鲜甜嘅鱼肉!菱蟹肉非常鲜甜细腻,食得岀好新鲜!🦀
💜食事💜 穴子蒸寿司 菇菌稻庭乌冬
寿司食得多,蒸寿司都系第一次食!依个卖相就有啲似糯米鸡,用叶包住啲饭😆不过依个就系用珍珠米,份量十足又有米饭香!穴子肉质细腻,甘甜可口!倒上三文鱼籽,味道更鲜!🍚
菇菌稻庭乌冬更增加饱腹感 满足感!乌冬扁幼身、面质滑溜易入口!🍜
💚甜品及抹茶💚 时令水果 和菓子 抹茶
水果嘅环节就系由白酒啫喱、麝香提子、巨蜂果冻、香梨、红莓组合而成!🍇果香满满,白酒啫喱又唔会掩盖住水果味道,反而雨露均沾地令水果带有白酒香甜微醺感!🥂
每月和菓子都唔同,今次就系粟子和菓子🌰特别之处在于整粒都系细腻绵密嘅粟子蓉,工序繁复,感受到师傅嘅用心!食落口仲有微微嘅白兰地味,带一啲刺激感🥰一边食和菓子再搭配抹茶,以香浓嘅抹茶作尾声都唔错!🍵
依度嘅环境日系 灯光柔和,伴随住店员温柔细心嘅讲解,成个Omakase 都有好好嘅体验!😚既然每个月都唔同,唔知下个月系点呢?BTW记得save post,方便向店员查询有关Omakase啦❣
📍NAGAMOTO长本
📍中环安兰街18号8楼