2023-10-19
夏季Restaurant Week嚟到最尾一日,决定deadline fight去揾间试下,决定一试中环呢间好受欢迎,听过佢个名好多次嘅Chaiwala! 佢哋Restaurant Week嘅lunch menu都好丰富,每位$198就试到以下咁多样嘢! StartersPani Puri with Jal - JeeraAloo Tikki ChaatTandoori Hari GobiChicken Tikka MainOld Delhi Butter ChickenKerala Fish Currry Dessert and TeaMango Panna CottaMasala Chai 我哋都另外叫咗杯mango lassi!因为真系食咗好多,就唔逐个同大家分享啦,整体嚟讲几样前菜都有水准,尤其系Tandoori Hari Gobi同Chicken Tikka真系好好食,椰菜花嘅酱汁好开胃,而Chicken Tikka亦出好出色,烤得好香但唔干,即使系鸡胸都一啲都唔柴,而且好入味,超好食!🍛 反而主菜部分就真系令人几失
Starters
Kerala Fish Currry
Dessert and Tea
Mango Panna Cotta
Masala Chai
反而主菜部分就真系令人几失望🥲Old Delhi Butter Chicken净系食到好重嘅沙爹味,花生酱超重手,盖过晒其他味道,而且鸡肉煮到好老,老到鸡肉会起丝咁🥲而Kerala Fish Currry就应该系用咗cod,鱼肉唔算厚实,而且调味都一般🫣最后系naan,偏干、偏硬,唔算油但可能亦系因为唔够油所以有啲干🤔
甜品嘅Mango Panna Cotta都几出色,食完重口味嘅嘢再食返清新嘅芒果奶冻啱啱好中和返!食到最后,侍应会即场为我哋冲一杯暖笠笠嘅Masala Chai,都几有gimmick! ☕️
总括嚟讲,呢个价钱试到佢哋咁多菜式,值嘅!但主菜真系唔太理想,有几大进步空间。呢个价钱嚟讲,其实有好多选择可能比佢更好食🥲不过,餐厅嘅装饰布置好靓,而且仲会唱歌帮你影即影即有,庆祝生日,都啱庆祝特别场合,只系唔好expect佢哋主菜会好惊艳、好好食🥺
后记:同同事倾开,有人都话Chaiwala overrated,大家自己判断啦~