2024-01-18
之前同朋友讲开好耐冇食印度嘢佢就介绍咗我佢近日食过嘅一间店 话啲嘢食唔错之余,环境仲好啱我呢啲钟意影相打卡嘅港女😂仲话佢呢期做紧个promotion 【Pirata Group 终极旅游奖赏到意大利】1 月10 日至2 月13 日期间在Pirata Group 的任何一家餐厅用餐的客人,有机会赢得两趟意大利往返机票、在著名的Castello Banfi Wine Resort 豪华一晚住宿、独家酒庄之旅和卓越的米其林指南- La Sala dei Grappoli 的星级晚餐体验见之前疫情都抽得中免费机票,今次即管都试吓睇吓到时会唔会有得食有得飞😂😂由于餐牌系全英文,加上对印度嘢食唔系好熟悉所以就直接拣个类似tasting menu嘅,咁就唔使谂$480位,已经齐晒由前菜到甜品头盘慢煮牛肉taco, 少少脆口,同平时食开嘅Mexico taco 有少少唔同。我同屋企人都好钟意食。而圆形波波嘅PANI PURI,倒少少佢嘅秘制酱汁入去再成个摆入口食,除咗觉得好新颖之外,食落有啲似煎堆,呢款小食都系第一次食。基本上每台人都有叫呢个😂 应该都系因为俾佢嘅摆盘吸引到 而平时我同屋企人都唔系
佢就介绍咗我佢近日食过嘅一间店
话啲嘢食唔错之余,环境仲好啱我呢啲钟意影相打卡嘅港女😂
仲话佢呢期做紧个promotion
【Pirata Group 终极旅游奖赏到意大利】
见之前疫情都抽得中免费机票,今次即管都试吓
睇吓到时会唔会有得食有得飞😂😂
由于餐牌系全英文,加上对印度嘢食唔系好熟悉
所以就直接拣个类似tasting menu嘅,咁就唔使谂
$480位,已经齐晒由前菜到甜品
头盘
基本上每台人都有叫呢个😂 应该都系因为俾佢嘅摆盘吸引到
而平时我同屋企人都唔系太食豆蓉,但系呢个调味整得唔错,令我哋对豆蓉改观
BEEF SUKHA
SAMOSA CHOLE CHAAT
PANI PURI
main
通常食印度嘢都唔少得会有烤鸡
同埋咖喱加薄饼
椰汁咖喱鱼,好重椰香味,用嚟点薄饼真系好正
不过佢嘅naan,其实本身都已经有调味,有少少香草同蒜蓉味,亦都有牛油味。所以其实就咁食都好味。
我自己几乎唔点汁都食到成块
其实本身食到呢度都几饱,因为多淀粉质同肉类,最初见到个饭都担心食唔晒。不过佢个饭有调味之余,里面有唔少提子粒,nuts,仲有青豆
所以食食吓都食晒成碗
CHICKEN TIKKA
OLD DELHI BUTTER CHICKEN ,KERALA FISH CURRY WITH COD ,KASHMIRI NUTTIE MUTTER PULAO ,NAAN
Dessert:
两个甜品我就比较钟意芒果呢一款
因为有少少似布甸,而且酸酸地,已经食到咁上下饱,食返啲酸嘢就可以中和番
而另外一款Traditional Indian desert ,口感好特别,而且细细粒唔会令到觉得好腻
BOLLYWOOD STYLE
SOUTH ASIAN SPICE
朋友话佢上次有饮过印度奶茶
提我记得要试
所以我哋就再额外order加埋masala chai tea
喜出望外,比预期中冇咁甜。由于而家多数食得健康,尽量戒甜食,呢杯真系好啱口味。
MASALA CHAI TEA
整体上环境同服务都好舒适
嘢食唔单止外貌影相靓
食落都好好👍🏻
下次如果我有朋友话想食印度嘢,而家可以,除咗以前净系识去尖沙咀之外,而多个选择