2023-05-11
今日收工经过中环街市附近,见到有间台式料理,未飞台北黎食个台湾野先~餐厅有唔同既台湾电影海报贴系墙📽,以木做枱凳🪑,灯笼挂灯🏮,好有传统台湾料理小店既感觉。🐔净盐水鸡(小食)($58)同小编平时食开既盐水鸡有啲唔同,佢唔系用鸡丝捞青瓜木耳个种,而系腌好左既鸡肉卷,冻食既,配菜有西兰花、甘笋、木耳同埋粟米芯。呢个系小食冷盘咁既,鸡肉好够味,啖啖肉咁,几特别~🍝麻辣鸡肉干拌面($79)配料有炸蒜粒、花生碎、麻辣酱、肉燥、香葱,仲有卤水蛋同埋好多鸡肉,一黎到已经急不及待捞匀哂佢地。鸡肉虽然唔算好嫩滑,但好够味,系腌过的,少少咸味。面系粗身弹牙,捞埋所有配料,好有口感,而且仲有挂面效果。重点系麻辣味好香好出,食落唔会觉得辣但够哂惹味,正!👍🏻👍🏻👍🏻另外跟面有碗胡椒清汤俾你清清味蕾。🍜红烧三宝牛肉面($102)三宝有牛展、牛丸同埋牛肋条,牛展牛肋条都炆到好入味好淋,份量亦好多,牛丸几弹牙。红萝卜同白萝卜都煮到几清甜,个汤底唔会好咸,刚好,面系弹牙有口感😋🍡芋圆烧仙草 ($38)(热)好夸张,超级多芋圆,有地瓜、香芋和紫薯,全部都大大粒,Q弹Q弹的,烟烟韧韧,目测有20粒;而烧仙草好有传统台湾风
🐔净盐水鸡(小食)($58)
🍝麻辣鸡肉干拌面($79)
另外跟面有碗胡椒清汤俾你清清味蕾。
🍜红烧三宝牛肉面($102)
🍡芋圆烧仙草 ($38)(热)
好夸张,超级多芋圆,有地瓜、香芋和紫薯,全部都大大粒,Q弹Q弹的,烟烟韧韧,目测有20粒;而烧仙草好有传统台湾风味,甘甘地。下次小编会点冻的,好像冻的还有红豆呢!
🧋珍珠奶茶($28)
珍珠奶茶,吃台湾料理必点饮品,有茶味,半糖刚刚好~