2024-04-17
《Chutney》二访中环装修fancy的印度菜。Dahi Papdi Chaat ($138) - 我唔知有冇讲错,但喱个其实系佢地新嘅改良菜式,应该将个脆波波改咗用饼干。系几款印度香料酱下放有饼干、鹰嘴豆及薯仔粒,所有野捞埋一齐,有罗望子酱及乳酪的酸味,同时又有薄荷酱的清爽,好清新开胃。 。Chicken Tikka ($218) - 烤鸡非常好味,外层焦香,中间仍然又嫩又多汁,调味刚好,不会抢了鸡肉本身的味道。 。Rara Beef Masala ($268) - 咖哩牛肋条炆得好淋,肉质轻轻一撕已分开。咖哩味唔会太浓,适合初次食印度菜嘅人。 。Truffle Cheese Naan ($58) - Naan Bread大大块,软熟得黎又好有筋性,上面放满黑松露酱及芝士,就咁食已经好好食,但亦都可以用黎点咖哩。 。Mango Lassi ($95) - 每次食印度菜都必点Mango Lassi,质地超级浓稠,好似好浓郁嘅芒果乳酪,但同时会好饱肚。 。Pistachio Kulfi ($108) - 印度度开心果雪糕,雪到好硬身,口感带粉粒状,相比起开心果味,更似食紧姜味嘅雪糕😆
二访中环装修fancy的印度菜