2023-01-23
中环连续十四年米芝莲三星中菜-龙景轩🐉龙景轩(中环)📍中环金融街8号香港四季酒店4楼「努力过活,拼命无恙」#拼命无恙🫶🏻 #林家谦 #世上偶遇也是重遇嚟到2022嘅除夕,继上次食完唐阁,都系时候分享埋龙景轩嘅食评。贵为全港唯二两间三星米芝莲中菜,如果唐阁系走实而不华嘅内俭,咁龙景轩就系走奢华高贵嘅气派路线。踏入四季酒店再徐徐步入龙景轩,餐厅门口嘅水晶灯光布置璀璨亮丽,令人对今晚嘅美食之旅充满期待。-头盘前菜🥗-蜜汁烧叉烧(半份) 💲210 ⭐️4.3/5⭐️ 每次到访高级中菜,毫无悬念必点叉烧作头盘,龙景轩嘅叉烧色泽亮丽伴随晶莹蜜汁,肥瘦适中带㶶边,入口松化无比,味道合乎水准价钱合理,但个人而言始终钟意稍为有咬口质感嘅叉烧。-炸𫗵鲜蟹盖(每位) 💲340 ⭐️4.5/5⭐️传统中菜厅,除左秘制叉烧之外,亦有依道令人欲罢不能嘅炸𫗵鲜蟹盖,侍应亦有热心介绍必点之作,大厨将原只鲜蟹拆肉混和洋葱丝酿入蟹盖之中,再沾上薄薄炸粉炸至金黄酥脆,上枱已经令人食指大动,急不及待将新鲜热辣冒住热气嘅蟹肉放入口中,每梳蟹肉都啖啖鲜味饱满无比,与洋葱比例亦调配得非常恰当,令人满足度爆灯,实属龙景轩将此道菜色做得精益
龙景轩(中环)
📍中环金融街8号香港四季酒店4楼
「努力过活,拼命无恙」
#拼命无恙🫶🏻 #林家谦 #世上偶遇也是重遇
-头盘前菜🥗
-蜜汁烧叉烧(半份) 💲210 ⭐️4.3/5⭐️
-炸𫗵鲜蟹盖(每位) 💲340 ⭐️4.5/5⭐️
传统中菜厅,除左秘制叉烧之外,亦有依道令人欲罢不能嘅炸𫗵鲜蟹盖,侍应亦有热心介绍必点之作,大厨将原只鲜蟹拆肉混和洋葱丝酿入蟹盖之中,再沾上薄薄炸粉炸至金黄酥脆,上枱已经令人食指大动,急不及待将新鲜热辣冒住热气嘅蟹肉放入口中,每梳蟹肉都啖啖鲜味饱满无比,与洋葱比例亦调配得非常恰当,令人满足度爆灯,实属龙景轩将此道菜色做得精益求精,好推荐。
-鲍罗万有(每位) 💲460 ⭐️4.3/5⭐️
难得嚟到米芝莲三星餐厅,同行友人都表示想多试几款菜色,就点咗依份鲍罗万有,砂锅中有鲍鱼、花胶、海参,餐厅烹煮依类食材当然系手到拿来,各样食物都恰如其分地好食,水准之上,但未有有太大惊喜。
-汤羹🫕
-皇汤鸡丝羹(每位) 💲360 ⭐️4.4/5⭐️
龙景轩其中一样招牌汤羹就系皇汤鸡丝羹,鸡汤浓郁鲜味,将全只鸡嘅精华都集中于一碗汤之中,搭配鸡丝菇丝等增加口感,入口顺喉暖身,整个人精神为之一振。
-主食🥘
北京片皮鸭两食(需提前预订) 💲1280 ⭐️4.8/5⭐️
先讲总结,龙景轩嘅片皮鸭暂时系我人生食过最满意嘅一道。
侍应首先将片皮鸭原只奉上比我地我打卡留念,然后将片皮鸭于旁边分切,龙景轩最令人欣赏嘅细心点莫过于侍应系每次只会将1-2份饼皮同片皮鸭放到客人席前,每次等客人食完再奉上另一份,目的系将每一份食材温度保持至最佳水准直至完食。
片皮鸭同饼皮嘅温度每块都保持住高水准,饼皮薄软,片皮鸭皮脆肉嫩,入口外脆内软,无可挑剔。
二食拣咗生菜鸭肉松,鸭肉混合少量脆米增加口感,生菜亦中和番少少整只片皮鸭嘅油腻感。
-龙景轩炒饭 💲480 ⭐️4.5/5⭐️
其实食完整只片皮鸭已经接近8成饱,但系上枱嘅依道龙景轩炒饭我地都系完美地清咗碟。炒饭粒粒分明不明在下,调味同火候亦精准掌握,配搭各种海鲜增加口感亦令炒饭更加滋味,非常高质嘅一道炒饭。
-甜品🍨
-香芒杨枝甘露 💲92 ⭐️4.4/5⭐️
-杏仁茶汤圆 💲82 ⭐️4.3/5⭐️
-青苹果幕斯 💲150 ⭐️4.3/5⭐️
-美点荟萃(奉送) ⭐️4.3/5⭐️
虽然已经好饱,但仍然叫埋甜品,杨枝甘露非常透心凉,芒果香甜。友人点嘅杏仁茶汤圆亦非常香滑暖心。而西式嘅青苹果幕斯亦做得唔错,酸甜清新中和饱腻感。最后四季酒店嘅糕点一向都好出名,美点荟萃虽然系奉送,但出品亦完全唔马虎,入口酥香,为依餐摘星之旅划上完美句号。
总结:龙景轩能够14年连续荣获米芝连三星,餐厅无论食物水准,服务水平等完全无可挑剔,实至名归。大部分食物都有一个非常美满体验,而侍应亦非常热心同留意客人嘅需要,今次晚饭系一个好完满嘅美食之旅体验。