2024-12-11
中环隐世日式清酒酒吧真心比到惊喜我呢个酒鬼,对于平时比较常饮红白威士忌嘅我,清酒都真系另一个有趣嘅味道体验黎。钟意酒Bar个环境,暗沉得黎带住神秘感,加上一列排开嘅清酒雪柜望落好整齐。House Sake $88有3款清酒可以拣选,今次拣左只<寒菊•电照菊>黎试一试,纯米大吟醸无经过过滤味道保留得好完整,果香味浓带有微果酸香,少少甘香,味道算系复杂中带有少少层次。另外更特别嘅系,放得愈耐,饮落就会感觉愈甜Tasting Set $1283支<乐器正宗>都有唔同嘅特色,味道都唔一样先系左边2024年支alternative,纯米酒+左啤酒花,饮落轻身带有菠萝香,几清爽中间嘅中取,酒体比较丰富,味道都系3支之中比较复杂,入口清新顺滑,甘、酸同甜之间够平衡右边嘅爱山中取,气味比较香,整体都比较平衡一致,容易入口,味道先系冲鼻嘅香之后就带黎酒嘅甜隐藏菜单 $88 x2饮酒又点可以无野食,隐藏菜单有烤乳鸽同清酒煮蚬,劲有惊喜。烤乳鸽个皮烤得好靓好脆,食落真系好香口另外清酒煮蚬好有份量,直头系CP值爆灯。清酒味道好清香,蚬肉个鲜味煮埋一齐成个汤都劲香,而且清酒挥发左
House Sake $88
Tasting Set $128
3支<乐器正宗>都有唔同嘅特色,味道都唔一样
隐藏菜单 $88 x2
饮酒又点可以无野食,隐藏菜单有烤乳鸽同清酒煮蚬,劲有惊喜。
烤乳鸽个皮烤得好靓好脆,食落真系好香口
另外清酒煮蚬好有份量,直头系CP值爆灯。清酒味道好清香,蚬肉个鲜味煮埋一齐成个汤都劲香,而且清酒挥发左D酒精之后成个甜香味出晒黎