2024-08-03
今日约咗一班朋友去食中菜,朋友介绍去中环交易广场食,估唔到原来依度有间咁高质嘅翠玉轩🫶🏻安格斯牛肉叉烧 平时猪肉做嘅叉烧就食得多,牛肉都系第一次食, 估唔到牛肉同平时做差啲烧嘅酱汁都咁夹,食落口感软熟🥰清心润肺素汤(位上) 虽然系素汤,但个汤饮落好清甜超足料,有无花果、雪耳、海底椰,饮完觉得超滋润❤️腿茸酱炒鲍鱼伴牛蒡炸得香脆嘅牛蒡,配上弹牙嘅鲍鱼,口感丰富👍🏻生烧原条火煎鱿鱼原条火煎嘅鱿鱼,食落𠮶边少少香脆,口感软熟又咬口😍陈皮豉汁蒸海鳗平时我自己麻麻哋食鳗鱼,但估唔到呢个食落又几特别, 因为估唔到佢食落去系口感咁有弹性👍🏻玫瑰岩盐蒸嘉美鸡呢个系必点推介, 啲鸡肉入口香滑细嫩,轻轻点啲盐已经好好食🤤昆布海虾豆腐锅昆布汤入口清甜,豆腐香滑仲朔晒啲汤汁😍最后我哋拣咗几款甜品share一齐食,我自己就钟意雪糕嫲嫲饼,热辣辣嘅朱古力曲奇,配上冰冻嘅雪糕,口感丰富❤️
安格斯牛肉叉烧
清心润肺素汤(位上)
腿茸酱炒鲍鱼伴牛蒡
炸得香脆嘅牛蒡,配上弹牙嘅鲍鱼,口感丰富👍🏻
生烧原条火煎鱿鱼
原条火煎嘅鱿鱼,食落𠮶边少少香脆,口感软熟又咬口😍
陈皮豉汁蒸海鳗
玫瑰岩盐蒸嘉美鸡
昆布海虾豆腐锅
昆布汤入口清甜,豆腐香滑仲朔晒啲汤汁😍