2023-08-05
好姊妹系一个typical嘅中环office lady,工作日常都是坐多过企,工作繁忙,又冇乜时间做运动,好容易水肿同埋中央肥胖,所以佢成日都会食好多低脂低卡路低碳水化合物嘅食物,前几日佢仲特登带我嚟呢间喺中环摆花街嘅蒟蒻餐厅 <五感日常> ,佢话近排呢间餐厅成为咗佢哋公司其中一个饭堂新宠.餐厅主打嘅蒟蒻餐款式都几多,重点系低碳水,纤维高,绝对系好适合一众贪靓又为食的女士们啊!🟣每日鲜煲海螺鸡汤 贪靓的女士们都会爱汤水,这款海螺鸡汤,每天都是早上新鲜即煲仔,真材实料,入口鲜甜,啱晒我哋两个潮妈滋补养颜啊!🟣酸辣无骨凤爪 无骨凤爪,爽口弹牙,秘制酸辣汁热腌得非常入味,底部也有很多自家制的腌芹菜,微辣爽脆又满油有麻油香,绝对酸香醒胃🟣无骨口水鸡 好闺蜜极推介我食呢个无骨口水鸡,仲大赞食过番寻味,鸡肉嫩滑,连鸡胸位置也是Juicy的,鸡皮爽口弹牙绝无油腻感,最正系个自家制的天然香料五辛口水鸡汁,采用各种不同的香料烹煮混合而成,绝无唔似出面𠮶啲油淋淋嘅口水汁,天然的麻辣味更加吸引呀!🟣自家制鸡汤浸娃娃菜 娃娃菜索哂自家制鸡汤汁,富有爽甜的咸鲜味🟣蒜香辣椒焗蚝捞蒟蒻面 舖
🟣每日鲜煲海螺鸡汤
🟣酸辣无骨凤爪
🟣无骨口水鸡
🟣自家制鸡汤浸娃娃菜
娃娃菜索哂自家制鸡汤汁,富有爽甜的咸鲜味
🟣蒜香辣椒焗蚝捞蒟蒻面
舖上枱已有很香的蒜香焗味,虽然生蚝不是很大只,但是非常新鲜,最正系原汁原味蚝水充满的蒜蓉味,超级惹味,用嚟捞面食真系一流呀!餐厅主打蒟蒻餐,以蒟蒻取代五粮,蒟蒻面烟韧剔透,睇落似芋丝,入口非常爽口弹牙,配料还有很多青瓜丝,生菜丝,甘笋丝,鱼干仔,淋上林自家鲣鱼捞面汁和新鲜的蒜香生蚝汁,惹味又十分有口感,且蒟蒻面份量也不少,食完绝对有饱肚之感
🟣桃香乌龙冷泡茶加$8
健康餐当然要配健康茶啦,这个乌龙茶底都几香,清淡的茶味蕴含着阵阵的桃香,炎炎夏日确实消暑提神啊!