2023-05-30 252 浏览
#星星之食评💮 💮 💮今次又来试试新野~ Fine Dining 粤菜加埋钓鱼台白酒有得谂过~ 菜式嘅精致美味跟白酒嘅香醇互相辉映,真系一个尊贵的享受🥰💮 💮 💮🔅即烧无花果天下第一猪第一道菜就是烧猪😍😍乳猪烧得十分香脆、肉质厚实,味道相当唔错👍🏻🔅竹丝鸡松茸炖花胶一大块花胶好足料加埋汤底是竹丝鸡加松茸令其增加了香甜感~饮完觉得好滋润好满足~🔅海盐蒜片炒和牛粒和牛粒真系炒得刚刚好,浓浓牛肉味好够镬气,保持住半生熟状态令和牛咬口更好,而牛肉又够厚,十分惹味~🔅香稣桶蚝陈醋有机菜香稣桶蚝够哂大只!香稣做法令桶蚝既有脆脆口感又可以锁住肉汁,呈现出外脆内爆汁嘅感觉~ 🔅松叶蟹肉带子茶碗蒸水蛋配上松叶蟹肉跟带子令菜式变得更高贵~ 水蛋蒸得很滑加上海鲜嘅鲜味~ 正!🔅美味牛肝菌东坡肉牛肝菌配东坡肉这个配搭十分好!而厚厚的东坡肉配上钓鱼台尊品酒真的很夹!一啖咬落肉嘅油香加埋白酒嘅酱香,是一流的享受!🔅金沙海鲜炒饭食埋海鲜炒饭就刚刚好是超级满足的晚餐~ 三文鱼籽跟虾仁伴上金沙炒饭好好食!特别喜欢金沙,咸蛋提升了整个饭的香口感!令我食完想再食!🔅还有好特别的甜品!就系云呢拿雪糕!🤣特别之处在于其建议食法
#星星之食评
💮 💮 💮
今次又来试试新野~
Fine Dining 粤菜加埋钓鱼台白酒有得谂过~
菜式嘅精致美味跟白酒嘅香醇互相辉映,
真系一个尊贵的享受🥰
🔅即烧无花果天下第一猪
第一道菜就是烧猪😍😍
乳猪烧得十分香脆、肉质厚实,
味道相当唔错👍🏻
🔅竹丝鸡松茸炖花胶
🔅海盐蒜片炒和牛粒
🔅香稣桶蚝陈醋有机菜
🔅松叶蟹肉带子茶碗蒸
水蛋配上松叶蟹肉跟带子令菜式变得更高贵~
水蛋蒸得很滑加上海鲜嘅鲜味~ 正!
🔅美味牛肝菌东坡肉
牛肝菌配东坡肉这个配搭十分好!
而厚厚的东坡肉配上钓鱼台尊品酒真的很夹!
一啖咬落肉嘅油香加埋白酒嘅酱香,
是一流的享受!
🔅金沙海鲜炒饭
食埋海鲜炒饭就刚刚好是超级满足的晚餐~
三文鱼籽跟虾仁伴上金沙炒饭好好食!
特别喜欢金沙,咸蛋提升了整个饭的香口感!
令我食完想再食!
🔅还有好特别的甜品
就系云呢拿雪糕!🤣
特别之处在于其建议食法!
就系将一杯钓鱼台尊品酒倒落里食!
又有酒的呛,而雪糕的甜又中和了,
味道满特别的!
这食法还是第一次呢!
🍶钓鱼台尊品酒🍶
菜式之尊贵也要配上靓酒才完美!
这次中式Fine Dining挑选了钓鱼台尊品酒🍶
一啖食落每一款肉的美味,
又一啖饮落钓鱼台尊品酒,
两种味觉嘅冲击,真系好正!
而中国传统白酒,是用心酿造出来的大曲酱香酒~
佢有严格嘅生产标准!
有端午踩曲、重阳投料、九次蒸煮、八次发酵、七次取酒~
美食配上美酒,真是人生一大乐事❤️
💮 💮 💮
粤艺馆 (海港城海运大厦) (尖沙咀)
尖沙咀广东道3-27号海港城海运大厦3楼OT310号舖

#食评 #foodie #foodiegram #hkfoodie #hongkongfoodie #香港食评 #食评家
用餐优惠
试食活动