海港城又有新餐厅进驻,MULAN沐兰,主打中菜西造。用中式食材,将中式菜式加入西餐元素。Mulan Seasonal Menu $688Snack汕头狮头鹅肝新彊李子吐司 (估唔到中国鹅肝都可以咁出色,再配埋李子酱酸酸甜甜,好有食西餐嘅感觉)咸蛋黄虾滑吐司 (虾滑用本地虾制成,咸蛋黄酱汁恰到好处,唔会太浓抢晒啲味道)Appetizer带子刺身配云南鱼子酱+$38 (一定要试,用北海道带子配云南鱼子酱,黎一个味觉嘅冲击)Soup中山乳鸽新会陈皮汤 (非常中式嘅,陈皮带出一点点药膳嘅味道,好好饮)Main Courses福建黄鱼配贵州酸汤机汁(黄鱼首先风干三日,令表面干身及锁紧入边水份,煎起上嚟特别脆)大连雪龙3A牛腹心肉配萝卜 +$60 (国产3A牛有雪花,牛腹心肉质冧,连伴碟嘅萝卜都做得非常出色)Staple Food醉鸡汤烩饭(用东北珍珠米,加入炸脆米,辣椒,出到嚟好有risotto嘅感觉)Dessert山竹雪芭.桂花 (一定要试,非常有惊喜)无花果叶芝士蛋糕 +$18 (无花果basque cheesecake,入面有无花果果肉,浓浓嘅味道👍🏻)另外我哋叫咗两款酒:1. 宁夏星星

Mulan Seasonal Menu $688

Snack

Appetizer

Soup

Main Courses

Staple Food

Dessert
山竹雪芭.桂花 (一定要试,非常有惊喜)

另外我哋叫咗两款酒:
1. 宁夏星星的故乡Chardonnay
2. 宁夏停云西湖佳人Sparkling Chardonnay
前者做得唔错,饮唔出系中国酿制嘅酒。后者比较特别,系酿酒过程中加入龙井茶,after taste有茶嘅甘味,我个人就非常钟意。
汕头狮头鹅肝新彊李子吐司 &  咸蛋黄虾滑吐司
带子刺身配云南鱼子酱