2021-12-06
今日好随意咁样就同朋友去咗中环威灵顿街一间新派食斋嘅餐厅“Root Vegan 本原"。估唔到又几有惊喜㖞。 头盘我哋点咗一个“盐酥蔬菜综合拼盘“$78。 有秋葵,莲藕,秀珍菇,同埋羽衣甘蓝 。全部都炸到热辣辣卜卜脆。尤其羽衣甘蓝脆到好似薯片咁样爽爽脆脆,口感十足。 另外秋葵都炸得好出色, 咸咸脆脆好易入口。 其实只要做得好嘅话蔬菜都可以好食。 主菜方面我哋就嗌咗一个 “担担炒意粉$118“系一个好大胆嘅中西合璧 ,炒意粉辣辣地但系一般人都接受到 ,个意粉好香入口有少少辣酱同花生酱味道,配搭意粉感觉几新鲜。 饮品方便我哋就嗌咗 “蝶豆花绿茶“$28同埋“青柠梳打“$28。两杯嘢饮都系比较淡口,但系非常之清新,而且价钱合理。 另外店舖亦都有好多手作面包,奈何两个都食量不大,希望下次会有机会一事究竟。餐厅嘅装修行简约风, 环境光猛坐得几舒服几啱倾偈吹水。