2015-05-10 577 浏览
「唔怕生坏名, 最怕改错名」- Next Station Dessert深明此道理, 店名令人印象难忘, 一早系甜品达人既fb睇到佢地既相, 今日终于约齐朋友一同向下一站甜品出发!!! 拣左weekend既下午时间去, 大约三点多, 正值high tea钟数, 嘻嘻, 三个女人一个墟既我地, 一于就行入去, 可能岩岩开舖冇耐, 入面唔算好多人, 有高身台(似酒吧式果d) 同普通既台, 我呢个哈比人还是拣回普通那种好了, 起码算是坐得舒服一点吧! 这里装修简单舒适, 女生聊聊天最好不过呢~店员递上餐牌及水, 而我们要求想转热水, 他们亦乐意帮我们转, 睇罢餐牌后, 果真心大心细, 类别是西式为主, 款式选举挺多的, 有泡沫, 吉士, 心太软, 窝夫等等........幸好餐牌内每款也附上图片及文字, 有图有真相麻~ 既然系咁, 为左满足我地既「甜品胃」, 决定左每人叫一款啦, 再叫多杯drink, 到我地order紧, 店员提议我地都试下佢地绿茶系列的甜品, 窝夫惊太饱食唔哂> <, 最后转左绿茶泡沫迟来先上岸.....的绿茶泡沫, 颜色好colorful, 好eye c
绿茶泡沫
迟来先上岸.....的绿茶泡沫, 颜色好colorful, 好eye catching!! 先尝on top绿茶打成的泡沫, 微甜中带有回甘, 好轻软的口感, 跟鸟结脆糖形成对比, 再吃下去便是绿茶雪糕, 同样是微甜味, 配以底层的草莓jelly, 成个感觉都好清新, 同埋食完都唔觉得腻, 加上闷闷热热既天气下食左佢就岩晒, 值得一试架
Hot Chocolate
说是迟那时快, 杯Hot Chocolate就马上来了, 采用了54% 比利时朱古力, 甜度算不上高, 嗜甜既朋友可能会觉得淡, 幸好拉花图案挽回一些分数, 以$32来算, 不妨试下其他饮品
黑胡椒心太软配心太软雪糕
心太软想必很多人都食过, 黑胡椒味?? 敢于试新野的我, 一于无有怕, 外观同一般朱古力无异, 唯独流心馅是黑胡椒味而已
黑胡椒心太软
流心效果不太明显, 朱古力蛋糕是松软, 轮到主角黑胡椒馅, 辣辣地, 食左一啖, 我有点觉得似铁板餐果D黑椒汁咁, 配搭上的大胆创意我倒是欣赏的, 起码能令款式更多元化, 受惠的是食客们
栗香紫薯山
最后一道甜品, 栗香紫薯山, 瞬间秒杀不少菲林, 是栗子蓉,紫薯蓉, 云呢拿雪糕组合成的一座山, 近期紫薯大热, 不少的甜品都添加了紫薯元素, 继粉红色, 紫色亦是不少女生很喜欢的颜色, 有见到吗? 上面不就是插了一块粉红色的糖片.....完全俘虏女生们的心, 味道是淡淡的香甜, 口感是soft一点, 为之前食过既甜品来一个缓冲, 结局不一定要轰轰烈烈, 淡淡然未尝唔系一件坏事
绿茶泡沫