2023-04-25
今日早放,约咗朋友一齐去荃湾觅食,大坝街一向喺荃湾食嘢多嘅地方,最近都开咗好多新餐厅,作为荃湾人嘅我,梗系会来觅食呀,记得同事推介,话钟意食蕃茄汤/麻辣汤米线及瑞士汁鸡髀就肯定要帮衬蕃茄18,咁今日就一于入来试一试啦!入到去,侍应俾咗个窗口位我,坐得舒服,随即奉上暖水一杯,好贴心。瑞士汁鸡髀选用头抽瑞士汁豉油,再加八角、桂皮等多种香料调校而成,甜到适中,有阵阵香料味,层次丰富。鸡髀近骨的位置略为切开,令鸡肉更易吸收瑞士汁的味道。头抽瑞士汁鸡髀肉质嫩滑,肉汁丰富,绝非一般!朋友叫咗个药膳鸡汤米线,汤底浓郁,用料扎实,眼见到嘅药材有沙参、玉竹、圆肉、淮山、杞子⋯⋯净系睇吓都觉得好养生啦,何况仲要食埋落肚!水煮豚肉米线转薯粉,好大碗,香香辣辣,薯粉烟靭,豚肉爽滑,最啱钟意食辣辣辣嘅你,食完好满足。特饮菠萝冰,第一次见有得嗌走甜,最适合食完肥腻嘢之后饮,佢真系用新鲜菠萝整嘅,饮完即刻消滞!大坝街咁多特色小店,唔系有返两度散手啊,又点可能屹立于此!
大坝街咁多特色小店,唔系有返两度散手啊,又点可能屹立于此!
瑞士鸡髀
薯角