2023-03-23
早几日星期日同老婆🐽行沙田,行到6:30pm左右我个肚开始打鼓,开左个个人GPS睇下食咩好😀.上到7楼,见到sensory ZERO竟然无人等,我地两个二不话说就坐底左。平时饮野叫ADB就多,今次晚餐就试下餐厅揾左「米鉴定士」运黎香港再精磨过既日本米,煮出黎既Don饭,而米种叫「一见钟情」.「可遇不可求粉红咖哩南乳猪扒饭」名好长,一上个饭黎我有少少odd,因为两块猪扒碎上但排得有d乱⋯食落猪扒系充满南乳味既,好彩咸度刚好,肉质尚算保持到少许湿润,未致于干争争,合格.粉红色咖哩好少女心好岩打卡,估计色水同个味都靠红菜头熬制出黎,但出黎味道有d怪怪地,而且跟日式咖喱不太扯上关系(?),如果杰身d,改埋名做粉红忌廉汁好会比较贴切⋯.(按:日本出过蓝色咖哩,我谂原理一样⋯?).另外汁水太多,令本身比较黏的日本米,过份软糯,效果不太理想,无汁既地方反而好食d,同埋见到日本米煮出黎应有既光泽感。份量好大,我地两个人分黎食,竟然无问题⋯.「痴__线朱古力咖啡」相信大家都好熟悉,满泻既朱古力碎造型的确好讨好,饮落朱古力既香甜同少许回甘有d盖过咖啡味,但无损佢既吸引力,我地两个一人一杯慢慢叹,饮到杯底有
「可遇不可求粉红咖哩南乳猪扒饭」
(按:日本出过蓝色咖哩,我谂原理一样⋯?)
「痴__线朱古力咖啡」
相信大家都好熟悉,满泻既朱古力碎造型的确好讨好,饮落朱古力既香甜同少许回甘有d盖过咖啡味,但无损佢既吸引力,我地两个一人一杯慢慢叹,饮到杯底有d朱古力浆,好正, 但唔好期望可以解渴呀😁
唔饮咖啡既可以试「痴__线朱古力」,一样咁出色