2018-01-27
有人话打边炉梗系食任 贪佢份量够多 不过人大咗就开始追求质素 呢间系尖沙咀嘅新东记 好出名食手切肥牛 今次就打算大洒金钱 试一试到底有咩分别 入到去人都几多 以酒楼形式去装修 如果预先book枱同埋人够多 仲有包厢添 可以同班friend玩得癫啲都唔怕 我哋就叫咗个牛肉清汤锅 佢有娃娃菜同埋豆腐喺入面 真系够晒清 叫咗个鲜嫩肥牛肉 佢仲有得拣小肥中肥定大肥 或者安格斯雪花肥牛等等 仲有得拣size 例牌中定大 啱晒唔同口味嘅客人 我哋就拣咗个小肥 中size 呢啲肥牛片片都系起双非 够晒大块 厚度片片都二至三毫米 师傅好好刀工 口感啱啱好 渌熟咗之后啲油花入口即溶 而且肉质有咬口 可能就系手切嘅魔力 而且牛味超浓 同一般嘅机切肥牛冇得比 之后仲追加咗一碟例牌嘅美国安格斯雪花肥牛 油花的确比较多 而且油脂分布好平均 同样地入口即溶 不过牛味明显冇咁浓 个人都系喜欢食鲜嫩肥牛少少肥就够啦 留返啲quota 仲叫咗个牛舌片 明显系机切嘅 因为块块都好平均 肥肉唔多 够晒薄 渌一渌变咗色就食得 牛舌比较爽口 不过略嫌牛味唔够 走地三黄鸡半只 呢个系我今餐好满意嘅菜式 走地三黄鸡唔系好肥 预先
走地三黄鸡半只 呢个系我今餐好满意嘅菜式 走地三黄鸡唔系好肥 预先有用酒腌过 所以有淡淡嘅酒香 而且鸡味超浓 鸡皮爽脆唔油腻 肉质嫩滑 有酒香 而且半只都大大只 够晒两个人食 性价比超高
纽西兰羊肩肉唔骚 薄身 渌一渌就食得 好重羊肉味
埋单1100蚊唔使 两个人打边炉价钱嚟讲属于高价位 但系食到手切嘅肥牛够晒特别 而且位于尖沙咀够晒方便 不过下次多啲人黎就好 可以食多啲唔同种类嘅食物