2009-08-26 60 浏览
晚上兴起, 同大人到赤柱食饭. 见openrice 有间印度餐厅介绍, 就动身走去试下喇, 去到赤柱, 唔记得左间餐厅正确地址, 揾左一轮, 之后索性打个电话去该餐厅问下喇! 唔问由是可, 一问先知原来0系巴士总站对面间超级市场同咖啡店中间, 有条楼梯, 一落就见到.........真笨...是夜到达时, 已大约9时..只见店内空无一人...心想...唔系阻住人闩门下ma???之后有一位印度女侍应出迎, 一问之下原来闩11点. 心想: 都冇咁惊~~~侍应之后问我地想坐外面还是入面, 因为天气都有番咁上下热, 所以选择左店内.先说环境, 一进入店内,感觉唔错, 都几舒服~听到柔柔的印度音乐, 再看, 即喜上眉梢 ~~ 同大人讲: 哈~ 仲唔比我揾到间冇印度mv 播紧0既印度餐厅?? 之后女侍应递上餐牌, 我地就点菜喇~~~点左个烧鸡, 一个羊咖哩, 一个豆, 一个plain nan, 一个"卡斯妈lee"nan (唔识串呀), 一杯mango lassi, 一杯lemonade soda女侍应一路从旁介绍, 非常细心女侍应帮我地落完单后, 就送上d 胡椒饼呀, 咖哩角呀0个d 典型印

之后女侍应递上餐牌, 我地就点菜喇~~~
侍应一路从旁介绍, 非常细心
侍应帮我地落完单后, 就送上d 胡椒饼呀, 咖哩角呀0个d 典型印度小食~~~
块胡椒饼几好食,但冇咩特别,同其他印度餐厅差不多
个咖哩角呢...之前食过d 印度餐厅, 都唔太钟意, 嫌佢地太干, 太硬净,又有青豆㖞 所以都系抱住是是但但食左佢0既心态... 殊不知~呢个正㖞, 首先够热啦, 个皮都够松脆, 入面d 咖哩薯仔唔会好干,有d 食紧日本吉列薯饼0既感觉~~~但系都有青豆.....
之后女侍应又送上mango lassi 同杯lemonade soda, 大人饮mango lassi, 佢话好饮㖞
咁我咪又试下law~饮左一小口, d 芒果味都几正㖞, 不过冇试真, 下次自己叫杯再试真d 先
上菜前有d 时间, 阿女侍应无啦啦主动问我地点会揾到唻~之后我地三人之间,言谈甚欢,讲讲下不知不觉就上菜lu~~~
先来的, 是chicken tikka, 即系个烧鸡, 喂, 正㖞, 外面够干身, 入面又竟然仲有肉汁㖞, 而且一d 都唔硬, 都几软身弹牙, 真系 "口感唔错"呀~d 菜都好好食, 索晒d 汁~下次试下佢叫攞d 洋葱去荐底先, 应该会仲好味~
之后唻左个羊咖哩, 同个豆, 仲有plain nan, 即系印度薄饼,
先讲个羊咖哩, d 汁好香,唔太辣, fit 呀, 钟意辣0既朋友大可同佢讲声
因为佢话有只汁,又唔记得左咩名喇, 可以好辣下, d 外国人好钟意夏天唻食, 出一身汗咁㖞~~
而d 羊肉, 又确系几盏, 淋得唻都好嫩下, 又系唔干, 唔太膻, 好味道~
个豆就有d似食汁, 入面煮d 豆仔, 味道都唔错,用唻点d nan 就真系一流喇~~~
个"卡斯妈lee" nan 都唔错㖞,
而个plain nan 本人就略嫌唔够厚, 可以好dd
食食下, 都 9点几喇, 仲见有几个外国人唻帮衬,我谂佢地系唻宵夜喇...
食饱当然要埋单啦,
两个人, 埋单2百几, ok 㖞, 女侍应仲话下次唻比个9 折过我地~~~
heheh
正呀
自从中环阿Jay间小店结业后...
都好少揾到一间咁好0既印度餐厅喇...
试过印度妈妈, 虽然冇0个种亲切 但都唔错... 不过又结业lu...
而其他~
试过一次后都未有再去0既意欲,
而呢间~~~
好彩本人家住香港仔,
大概会成为常客吧~~~