2022-05-04
2021年9月24号哩几日同事提起中环街市装修好重开,而且donki开店所以黎行下🐧🐧顺便试下附近既拉面,最近既拉面店有几间,见到周月既评分最高,所以决定黎试周月。我叫左个周月拉面,汤底有浓郁小鱼干既鲜味,不过对我黎讲油落多左啲,可能系系因为用酱油做底吧,我觉得咸左啲,而且后劲有少少鱼腥味……😔😔拉面系中细面,口感爽滑,冇碱水味,而且软硬适中。 拉面既配菜有竹笋、叉烧、半个味玉、青葱。竹笋比起其他店切得比较细长,好似即弃筷子既 粗幼(约长5厘米)食落清甜,冇怪味。👍🏻叉烧系用五花腩肉切块塩烧,所以味道偏淡塩味,而且肉质比较实净,叉烧比较细块。🤔味玉既蛋黄偏半熟啫喱状 酱油咸香甜味平均 (第一次食好咁好食既)🤤🤤🤤另外仲叫左份三点盛关东煮,因为做紧优惠仲另外送半只味玉。关东煮有莲藕紫薯同鱼饼。莲藕有少少烟熏味,后劲带有甜味。紫薯系一口大小,味道带清甜,鱼饼睇落好深色,煮到啱啱好冇烂,仲好弹牙。跟关东煮既淡黄色酱唔太清楚系咩,唔似系黄芥末,味道似系白味噌加左苹果醋既味道。价钱方面,我食既拉面$96,关东煮三点盛$38,我哩餐食左$150左右,我觉得算系中等价钱,除左觉得个汤底之外,其他都唔
哩几日同事提起中环街市装修好重开,
而且donki开店所以黎行下🐧🐧
顺便试下附近既拉面,最近既拉面店有几间,
见到周月既评分最高,所以决定黎试周月。
我叫左个周月拉面,汤底有浓郁小鱼干既鲜味,
不过对我黎讲油落多左啲,
可能系系因为用酱油做底吧,我觉得咸左啲,
而且后劲有少少鱼腥味……😔😔
拉面系中细面,口感爽滑,冇碱水味,而且软硬适中。
拉面既配菜有竹笋、叉烧、半个味玉、青葱。
味玉既蛋黄偏半熟啫喱状 酱油咸香甜味平均
(第一次食好咁好食既)🤤🤤🤤
莲藕有少少烟熏味,后劲带有甜味。
价钱方面,我食既拉面$96,关东煮三点盛$38,
我哩餐食左$150左右,我觉得算系中等价钱,
除左觉得个汤底之外,其他都唔错😌😌
店内既家具全以木材为主,
地方唔算大(约500尺左右) 长方形既拉面店。
灯光都系偏黄灯,好昭和风格,
餐牌底面系用竹制成的,好特别。
店内既木台除左有基本既餐具之外,还有麦茶包口罩既纸袋,仲有绑头发用既橡筋提供,筷子系独立包装,好细心丫。
下次黎试下沾面或者塩味拉面啦😄😄😄
周月拉面