2023-07-04 926 浏览
《海街丼 - 九龙湾》唔讲唔知,原来九龙湾E-MAX都有呢间人气既日式丼饭店,之前行过东港城成日都见好多人排队🤔所以一直都未试得到🤭今次过左去E-MAX呢边,竟然见到有海街丼仲要唔算多人,所以当日晚饭就决定食丼饭啦😎我同朋友每人都选择左一款丼,仲有汤同埋前菜跟埋架💁🏻‍♀️A4黑毛和牛丼 $180朋友一向都钟意食牛,所以见到有和牛丼我都知道佢一定会拣㗎喇,成个set既presentation 都好精致,牛肉既份量都唔少,面头仲放左一啲炸牛蒡添,黑毛和牛入口软滑,油脂分布平均,点少少wasabi可以帮助减轻油腻感💁🏻‍♀️酱汁吞拿鱼丼 $190而我就拣咗餐厅推介嘅酱汁吞拿鱼丼,呢一款丼饭相对嚟讲较浓味,入面有酱油渍过嘅吞拿鱼赤身、三文鱼子同埋吞拿鱼蓉,整体嚟讲食材都比较多,食晒啲饭都未食得晒啲𩠌😂真材实料呀,我个人觉得佢个酱油渍吞拿鱼赤身有啲太辣,不过的确几惹味,同埋佢经过处理后完全食唔到𠮶阵赤身独有既血腥味☺️而佢个三文鱼子咸香味十足,送饭食一流👍🏻餐厅另外有提供到寿司醋啫喱比我mix落啲饭度食,可以中和个油腻感之余仲更加带出到鱼生既鲜味,呢个配搭确实系有惊喜整体嚟讲,佢呢度嘅丼饭价钱唔算特
《海街丼 - 九龙湾》
我同朋友每人都选择左一款丼,仲有汤同埋前菜跟埋架

💁🏻‍♀️A4黑毛和牛丼 $180

💁🏻‍♀️酱汁吞拿鱼丼 $190

整体嚟讲,佢呢度嘅丼饭价钱唔算特别平,不过食得出食材好新鲜同埋有用心配搭过,如果唔使排队的话,我都应该会再黎试下其他丼饭同菜式😉
2023-07-03