2024-09-05
自从屯马线开咗之后,嚟九龙城就方便好多。除咗泰菜之外,九龙城而家仲有好多唔同嘅食店, Mama Mia Pizzeria 就系喺宋王台站附近嘅 Mama Mia Pizzeria。Mama Mia Pizzeria 同传统 pizza 店唔同,灯光明亮,用咗黄色做主色嘅 Mama Mia 有本身插画师谢晒皮嘅插画睇落好modern,醒目,即刻令到成个九龙城区 young 咗好多! 我同朋友叫咗佢个 2️⃣人 set ($198),包咗一个九吋嘅 pizza,一份小食同埋2罐饮品,如果想叫其他嘢饮例如啤酒之类就可以加钱,都几 flexible. 个 set 我哋叫咗:🍕🧈芝士四重奏 (9吋)最钟意食芝士浓浓嘅 pizza! 4-cheese pizza, 用咗 4 种芝士嘅 4-cheese pizza 劲香芝士味,仲用咗蓝芝士! 芝士控系必试呢个芝士味浓,个批又软硬适中,新鲜焗出嚟嘅手工 pizza 充满唔唔同层次,好食!⭐BBQ 鸡翼 (5只)Mama Mia 嘅BBQ 鸡翼系先炸过然后再用酱汁煮,酱汁满满咁包裹住啲鸡翼,酸酸甜甜好开胃得嚟啲鸡翼皮仲好脆,但又唔会觉得好油腻。⭐Carb
🍕🧈芝士四重奏 (9吋)
⭐BBQ 鸡翼 (5只)
⭐Carbonara ($98)
Mama Mia 嘅 carbonara 用咗好肥美嘅肉粒去煮,扁意粉几弹牙,个酱汁又唔似上网其他食评讲咁干,可能食完个 pizza 先食个意粉,觉得个味道相对pizza会比较清,但口感弹牙嘅意粉又加返分!
下次再去九龙城都唔洗担心一定要食泰菜,Mama Mia Pizzeria 又好食又抵食,仲要唔收加一,绝对系一个唔错嘅选择!