2023-04-28
九龙城有间日本日式小店叫渡边屋, 我经常行过都见到满座 ,因为餐厅只可以容纳五个客人。今天早收工就碰下运气真系有位。餐厅装修得真系好有日本格调。在玻璃柜见到好多食材都非常新鲜,我见到有个是日精选原只楚蟹配三文鱼籽,卖相非常精致蟹肉同蟹膏非常新鲜鱼籽有脆卜卜嘅口感。北海道刺身井,碗井饭卖相非常饱满, 而且啲鱼生 大大嚿而肉质新鲜,配埋有手指咁长嘅海胆, 啲海胆唔会有好多海水味和腥味。手卷方面我order左好几种 海胆北海道帆立贝手卷, 北海道帆立贝手卷,火炙本鲔大拖手卷, 葱粒吞拿鱼腩手卷 ,各种手卷都好新鲜不过值得一赞就系有帆立贝嘅手卷,啲帆立贝肉质好嫩而且size都好大粒。配埋脆脆嘅紫菜简直系绝配。寿司方面order咗两款有剑鱼腩寿司和黑濑油甘鱼腩寿司, 两款寿司都比较油喷重少少,口感上都几特别。
餐厅装修得真系好有日本格调。