2018-03-03
九龙城又叫小泰国,黎到哩到点可以唔食泰国菜呀!之前同朋友闲聊,佢有讲过昌发食物唔差,咁啱果日又无plan话要食咩,就行左入昌发啦!等左十五分钟左右啦,就有野食啦!马拉盏炒通菜,味道惹味,但偏油。份量唔多,要成$58,性价比低。冬荫功(小),同行朋友大多数唔太食得辣,有一位朋友好想食就嗌左个细既满足下佢啦。份量唔多,入面有几粒菇、番茄仔同两只虾,就咁多我唔太好辣加上个汤上面实在飘住好多油,所以我无饮到汤。试左粒虾,虾肉霉嫁肉淋之之仲痴住虾榖,完全唔新鲜,一道𩠌得果两粒虾都咁hea人既咩朋友饮完汤话入口唔辣,但系辣既后劲好强,搞到佢要用椰青解辣。同埋话汤既椰浆落得太重手,觉得个冬䕃功麻麻。到最后,成道𩠌好似无食过咁嫁咁就盛惠$69椰青($32)同越南泰国饮果啲又平又清甜既椰青就实无得比嫁啦!椰青水都尚算清甜,淡淡既甜味,椰子肉系嫩身易刮既,比之前系九龙城另一间泰国菜既椰青高质,无上面咁伏先~椰汁咖喱真系好椰,一直飘黎椰汁味。咖喱系无咖哩味,唔香唔辣,虽然有椰汁味但一啲都唔甜,仲要好多油!!平时香港食开泰国菜既咖喱都好香同杰身,唔爱黎捞饭会觉得好浪费。哩个真系好稀,红色既油包住啲咖喱,要夹晒
等左十五分钟左右啦,就有野食啦!
份量唔多,入面有几粒菇、番茄仔同两只虾,就咁多
我唔太好辣加上个汤上面实在飘住好多油,所以我无饮到汤。
椰汁咖喱真系好椰,一直飘黎椰汁味。
哩个真系好稀,红色既油包住啲咖喱,要夹晒啲鸡、豆角出黎先敢食,一啖咖喱都无食过
鸡虽然份量都唔少,相对冬荫功黎讲,但系佢肉质系淋既,低质既鸡肉,同行朋友话学校canteen仲好食
豆角脆脆地咁啦,都系无味既。
全餐饭最最入得口既系哩个鲜虾炒金边粉啦!
果然炒金边粉系最稳阵。每次食泰国菜必叫就一定系佢啦!
金边粉口感少少弹牙,但炒得未算干身,同埋可以再少油啲。
有芽菜、蛋同豆干拌炒。芽菜软身果种,豆干无味。大家都唔好花生,就无拌到花生碎。
食得出用左唔少茄汁,味道酸酸甜甜,加埋青柠汁中和返少少油腻,未算系香港食过最好食既,但已经系全餐饭亮点。
仲叫左个白饭,白饭系煮过龙,烂饭
唔好冬䕃功既我哩一刻好挂住泰国新鲜足料海鲜既冬荫功,又酸又辣既过瘾味道。
听讲哩间餐厅系食汤河会好啲,但我就未有信心再黎啦~
价钱其实唔算贵,唔洗加一,但综合食物质素黎讲性价比低,味道强差人意
同区好食过佢既,大把啦!