2023-09-12 17 浏览
老公临时有野做,我就同朋友仔放工后去九龙城食晚饭,顺便chill下。九龙城最熟悉的泰菜,城寨之外,想不到附近有间西班牙菜餐厅,食下tapas同埋饮返杯先。我哋叫咗个二人餐,有前菜,小菜,主菜同埋甜品,仲有杯嘢饮。优惠套餐都系788蚊,我哋都觉得好抵食。俄罗斯沙律有薯蓉,吞拿鱼碎,食落去都鲜味,亦有沙律菜,对于我呢个熟吞迷而言,都系唔错既前菜西班牙海盐炒小青椒我怕食青椒,不过我都食少少,原来很有风味,青椒味浓,不辣的,青椒炒至软身,海盐做到提鲜的作用。西班牙榄油蕃茄面包清新小菜,蕃茄开胃,清甜,佐酒不俗吞拿鱼他他牛油果一口酥吞拿鱼是生的,加上creamy 牛油果蓉,底部包底香脆,甚有口感。西班牙白毛猪火腿肉炸丸带有咸香嘅白毛猪火腿肉碎半以薯蓉,食落去好绵滑,外层炸至金黄酥脆,趁热食就最好味西班牙蛋饼蛋饼表面金黄,切开之后见到清甜嘅洋葱丝,食落去甜甜地,甚至见到有啲蛋汁流出,好吸引西班牙辣肉肠煮蚬配白酒酱汁我最钟意食海鲜,尤其是食蚬,蚬肉饱满,吸收咗白酒汁,好有酒香,仲有肉肠切粒,少少辣都好过瘾。红酒酱汁炖猪面颊配薯蓉猪面颊好嫩滑,肉质柔软,加上红酒酱汁很有酒香,薯蓉好香滑,食落去唔会觉得

俄罗斯沙律

西班牙海盐炒小青椒

西班牙榄油蕃茄面包
清新小菜,蕃茄开胃,清甜,佐酒不俗

吞拿鱼他他牛油果一口酥

西班牙白毛猪火腿肉炸丸

西班牙蛋饼

西班牙辣肉肠煮蚬配白酒酱汁

红酒酱汁炖猪面颊配薯蓉
猪面颊好嫩滑,肉质柔软,加上红酒酱汁很有酒香,薯蓉好香滑,食落去唔会觉得好腻。

西班牙海鲜饭
材料好丰富,有鲜虾,有青口,有大蚬,充满海洋气息。热辣辣上台香气四溢。饭粒吸收海鲜嘅鲜味,所以食到停唔到口。

朱古力油条
西班牙菜必有嘅甜品,炸至金黄酥脆,外层洒上香甜嘅肉桂粉,仲可以点上微甜朱古力酱,唔错

餐厅环境好舒服灯光昏黄,很有情调。朋友叫左杯Colorful life ,就好似佢个名一样好有色彩,呢杯饮品没有酒精成分,充满果香。而我就叫咗Valenciana ,调酒嘅份量可以同店员讲,有毡酒有Vodka,果汁有菠萝香橙,饮起嚟都已入口。