2021-11-28
最近天气开始转冻,想食返个煲仔饭暖下个人,OP到揾下揾下就揾到呢到,一到有几个人等紧,等左阵就有卡位坐,呢到好处系无二人枱,最细都会有买人枱俾你,睇左阵餐牌另一半发现鸡煲仲吸引,就叫左:-(1) 麻辣鸡煲(半只)(小辣)($128 + $10转套餐)麻辣鸡煲鸡既份量都几多,鸡味浓,肉质嫩滑,小辣唔算太辣,下次可以一试中辣,另外配料如干葱,蒜头,洋葱,芫茜等分量都好多,个酱好惹味,捞饭好好食,老板娘中途问左句O唔OK,介绍返原来个酱系餐厅自己调教,而鸡系用文昌走地鸡,百几蚊食到个好食鸡煲,性价比好高。(2) 酸菜鱼(细窝) ($188 + $10转套餐)系水煮鱼同酸菜鱼之间选左酸菜鱼,酸菜鱼同酸菜份量都唔小,唔洗选辣度,食落唔太辣(微辣份量),唔太油腻, 所以我都饮左少少汤同用来捞饭,鱼块起到晒,完全无骨, 食落好滑溜,另外配菜仲有薯粉、菇、笋同薯粉等等,薯粉份量几多,可以当个主食。因为怕唔够食,所以两碟都加左$10转套餐,包汤同饭。(3) 红烧BB鸽 ($45)见到隔离枱叫乳鸽唔错,亦叫左只同另一半一齐食,鸽皮烧到好香脆,肉嫩唔干,软骨都可以一齐食。食到好饱,咁冻既天气下食辣同热野好大
(2) 酸菜鱼(细窝) ($188 + $10转套餐)
因为怕唔够食,所以两碟都加左$10转套餐,包汤同饭。
(3) 红烧BB鸽 ($45)
食到好饱,咁冻既天气下食辣同热野好大满足,两人埋单唔洗$400,抵食。
下次会再返来食个中辣鸡煲,水煮鱼同煲仔饭,另外见到有唔少小菜都几抵。
大城小厨
九龙城福佬村道33-35号地舖