2024-09-30
英国🇬🇧返嚟探亲, 朋友首选泰国菜,梗系帮衬返「香港小泰国」九龙城嘅铺头啦! 一定拣泰皇阁👍 我哋下午2:30去到,包场咁🫣 几乎冇人, 食食吓,同店员倾吓偈,原来而家香港各行各业都好差,尤其系饮食,大部分人都北上食元素周期表料理⋯ 😪一开始叫咗三个𩠌先1)明炉青柠蒸盲𫚧~👍👍👍因为英国冇乌头食,返嚟香港都想怀念吓个阵鱼味,店员话冇用乌头好耐,原因系货源唔稳定,唔知供应商会唔会混入啲「明渠乌头」,真系食死人,所以索性唔用乌头,用咸水鱼嘅盲𫚧,成本仲贵过乌头添!味道一样咁正,尤其系底部嘅椰菜,塑咗汤汁好淋冇渣,鱼同菜全部都食晒,抵食。2)胡椒粉丝膏蟹煲~👍👍👍上枱时阵阵桂皮,香叶味,闻到已经好想食,唔识形容,好有儿时同长辈做节食饭嘅味道,粉丝足够3人食,只膏蟹真系不得了🤤, $428咋!难以置信!我问店员会唔会系「明渠蟹」😂, 佢话系菲律宾膏蟹!(补充,隔咗两日去亲戚屋企食饭,有同亲戚分享今次返香港嘅行程,原来菲律宾膏蟹街市卖都唔平㗎! 佢哋都话$428咁大只,有埋粉丝,超抵食)3) 冬阴功炒饭~👍👍 正常味道,之前系冇冬阴功炒饭㗎,所以试吓,个人少食炒饭,食开捞汁嘅饭,所以觉得炒饭偏油
一开始叫咗三个𩠌先
3) 冬阴功炒饭~👍👍 正常味道,之前系冇冬阴功炒饭㗎,所以试吓,个人少食炒饭,食开捞汁嘅饭,所以觉得炒饭偏油,大家落单时可以要求少油。
之后再叫咗烧牛肉配青柠汁,泰式烧鱿鱼🦑都系食食吓先记得影相📸😅
4)烧安格斯牛配青柠辣汁~👍👍👍
出色💯🎊睇相已经知道好味
5)泰式烧鱿鱼~👍👍👍
都系💯我哋好好彩,食到一条有鱿鱼春嘅,成条鱿鱼都烧得啱啱好,一啲都唔韧,仲配有泰式辣汁,味道好夹。
今次encore泰皇阁,冇失望👏🏻👏🏻👏🏻下次返嚟香港一定会再食佢!