2010-04-20
昨晚同朋友去了九龙塘城大 城峰阁City Top 食dinner buffet, 一去到好惊, 十年来未见过咁静既场面, 同主厨倾了一会,才知原来早轮因猪流感关系, 城大要佢地停止供应鱼生及生蚝, (现已回复供应) 所以好难好似以前咁旺, 以前唔订台可能无得食, 现在原全唔洗订都一定有位, 见佢地咁样我都好心酸, 在此讲句公道话, $108 +10% 有三文鱼剌身(好新鲜), 生蚝(普普通通, 唔系好大只, 不过同太子大厦 Dot Cod 既美国生蚝比质素差唔多 , roast beef (多汁, 都几好呼), salad (真系普通, 唔好expect 太多), 海鱼 (唔知咩斑), soba(好正, soba 入面加左好多料, 有原只虾,紫菜, 蟹柳, 好好味) 最喜出望外既 奶油忌廉汤, 好香奶油味, 好滑, 一定要试. 中式方面有濑尿虾(味道ok), 抄蚬 (普普通通)中式 烚下烚下河粉, 面类 另有生菜, 肉丸, (肥牛- 几好食, 都几香牛肉味) 等等甜品方面算差小小, 款式唔太多, pudding , cheese cake, assorted fruit,蛋糕 等等,
甜品方面算差小小, 款式唔太多, pudding , cheese cake, assorted fruit,蛋糕 等等, 我推介佢地既 american cheese cake, 芝士味唔太浓, 味道食落一点都唔觉得漏, 赞 .
公道来说食物质数同价钱而论, $108 真系好低, 不能与酒店 $3xx 来比较, ...但我同意听电话既服务员都几无礼貌, 生意唔好就应更有礼貌. 不过当晚既服务员都好好sevice, 可能听电话既就只系负责听电话.
至于环境...整洁, 清静, 真系静得有点不自然, 唔知以为去左外国小镇餐厅, 人少少....才发觉自己都是喜欢香港的热闹.