2019-04-21
食泰国菜又点会谂唔到去九龙城呀,位于南角道嘅「小曼谷泰国美食」系正「宋皇台站」出口,沙中线开通后就非常方便啦。餐厅门口设计非常特别,除左有架泰国tuk tuk之外,仲有个卡通厨师公仔,好得意架。泰皇咖喱法包软壳蟹:呢个脆包盅有D似农夫包,面包烘得非常松脆,包里面淋上了大量既黄咖喱汁,汁既浓度好适中,旁边放左好多嘅外脆内软嘅炸软壳蟹,食嘅时候先将农夫包用刀叉切开,再点上咖喱汁,连里面嘅配料一齐食,好好味,口感一流。泰式黄金虾:黄金虾加左咸蛋炸过后,食落唔单至香脆,仲好惹味。配埋旁边嘅虾片食,味道非常夹,值得一赞。冬阴公:食泰国嘢又点少得饮冬阴公汤呢?钟意食辣野既我,冬阴公系我去到泰式餐厅必叫既菜式之一。冬阴公其实系泰式酸辣汤,系由南姜、酸子、香茅、青葱、酸柠檬、辣椒同鱼露调制而成。呢度既冬阴公汤选用原只澳洲虾,有分大同细两个size,一客大嘅约有六碗左右,以明炉送上,有明火保持温度,只系卖相已经非常震撼。呈橙红色嘅冬荫公汤,上菜时热辣辣,香料十足,仲散发出阵阵香味,配料方面亦都好足,有菇、蕃茄同虾等等,入口又酸又辣,好开胃。泰式青柠梳打+椰青:饮品我哋叫咗椰青同青柠梳打,青柠梳打甜度亦都
餐厅门口设计非常特别,除左有架泰国tuk tuk之外,仲有个卡通 厨师公仔,好得意架。
泰皇咖喱法包软壳蟹:
泰式黄金虾:
冬阴公:
泰式青柠梳打+椰青:
饮品我哋叫咗椰青同青柠梳打,青柠梳打甜度亦都非常适中,椰青水不但味道清甜解喝而且肉多厚厚,食辣时起左解辣作用,可以清一下热气,亦都为我哋嘅晚餐划上完美句号。