2023-10-02 47 浏览
又一个送物资返将军澳的晚上,今次去左调景岭打边炉。由于汤底选择上佢有港式同日式选择,定位佢做大众边炉啦。餐厅应该新开,自助区啲野系好新净同企理。酱料选择好多,除左一般蒜头辣椒,都有麻酱/柚子醋。成个自助区最令我surprise嘅系竟然有寿司,味道都正常。唔知大家有无留意到唔少任食火锅都系每台只提供一个碟畀客人出去拎配料同菜。个人唔钟意呢个安排,毕竟啲菜体积大,一个碟仔装完返去一煮得几啖,跟住又要行一转。好欣赏呢到无配给碟,可以实现到生菜自由!汤底方面,因为一人一锅,可以将肉放晒落另一半个蕃茄锅到煮,我就用清嘅铿鱼清汤煮菜,避免啲菜吸晒肉嘅油。我拣左牛小排个餐,除左肉,仲包左啲海鲜,可以用QR CODE落单。试左几款牛肉,整体每样都唔错,特别出色系牛小排。但唯一建议可以切厚少少,薄切的话牛肉口感唔够突出,有啲浪费左本身唔错嘅牛肉。海鲜方面都几好食,特别系广岛蚝,encore左几次。而海虾都系弹牙新鲜。另一个出色位系啲丸!平时好少食丸类,但见佢有好多款特别丸,例如麻辣沙包、皮蛋红姜贡丸等等,所以都有试。口味上系有惊喜,口感都唔系cheap cheap成口粉嘅丸。由于当日系台湾主题,QR C

由于当日系台湾主题,QR CODE落单时仲有珍奶、盐酥鸡呢类小食。珍奶几好饮,只系珍珠比较软。出去拎埋杯乳酪雪糕就够晒满足。