2024-03-11
《德意餐厅 - 大埔》屋企近排少煮饭,有时都会叫埋我细佬一齐食埋先返屋企,知道佢钟意食德国猪手既我于是就揾吓大埔有冇得食🤭唔赶唔知,喺我屋企附近都有一间食德国菜嘅餐厅,睇Menu见到餐厅都有做传统嘅德国炸猪手,所以当晚我就邀请细佬同我一齐去饮杯啤酒食埋晚饭😆我哋两个人叫咗个二人套餐,超级抵食😏$458 两个人有齐餐汤蒜蓉包、前菜、主菜、一个意粉或者pizza同埋两杯饮品,仲可以拣生啤添😳两个人食到饱饱都系$500😉最爽嘅系细佬埋单✌🏻💁🏻♀️前菜-B&E 特色沙律食前菜之前,店员送上每人一碗罗宋汤同埋一件蒜蓉包俾我哋,蒜蓉包好脆,用嚟点汤食就最啱不过啦😉之后就食沙律,上面有好多脆面包粒同埋芝士伴沙律,沙律菜新鲜,配上橄榄油同醋汁,系一个几开胃嘅前菜💁🏻♀️主菜-招牌德国咸猪手配酸菜及薯蓉而我哋最主要嘅目的就系嚟食猪手,猪手大大件而且外皮脆卜卜,每次开一下都听到索索声😋令人流晒口水,餐厅安排咗两个酱汁俾我哋点,我个人钟意传统嘅洋葱汁,当然如果想Creamy啲嘅话可以点佢个他他酱😉同样系同猪手好夹的,另外伴碟嘅酸菜同埋薯蓉都做得唔错,薯蓉有好香牛油味,用嚟拌猪手都系十分匹配的💁🏻♀️主食-
💁🏻♀️前菜-B&E 特色沙律
💁🏻♀️主菜-招牌德国咸猪手配酸菜及薯蓉
💁🏻♀️主食-烟三文鱼蒜香意粉
意粉我就拣咗细佬最钟意嘅蒜香意粉,佢嘅三文鱼份量都几多,意粉食落弹牙同埋有好多蒜蓉粒,如果可以再浓味少少就更好啦,不过其实加埋烟三文鱼一齐食都够味道的,最紧要系两个人食都一定够饱
总括嚟讲,屋企附近有间德国餐厅对于我嚟讲都系几好嘅消息,我最钟意就系食德国猪手同埋香肠嘅时候饮番杯黑啤,当日见到在场嘅客人都一杯接一杯咁饮啤酒,原来系因为啤酒有做优惠🥸作为酒鬼嘅我间唔中就可以过去啤啤佢啦😜