2005-11-15
我估开饭喇管理大人仲未更新这间全聚德已经"包含"左"凤城"在内??10月30日行完山同家人去左哩间食,其实我在旺角凤城已经食左十几年有多,今次主要系想试下闻名已久之前招牌事件的凤城,食物水准比较两者如何?有睇过网页上以前网聚及网友之介绍,对这间凤城有一定期望,好可惜大失所望!事源一开始入到去侍应就问我食京菜吗?我打了一个突明明订凤城顺德大良菜何来京菜??我再望望酒楼内的招牌是全聚德,桌上餐牌又有凤城?!?这样经侍应解释二合一之后坐下来心知不妙!!当晚叫左...1.竹丝鸡煲翅味精浓烈程度大到我食了几块"翅边",汤一口都饮不下!翅就只是很平价货式..可惜收我价钱不是!2.八宝鸭料确多可惜又系味精多而且竟然可以煮成罐头鸭的味道,果然好野!3.大良野鸡卷真系可以用十个差形容佢既味道! 入口不脆而且可以整到成旧有"咬口"? 竟然有"咬口"..你可以想像野鸡卷这味松脆入口溶化的菜式搅成点?!4.家乡酿鲮鱼入口活像街市买的炸鱼片,冇鲮鱼味木木独独!5.抄豆苗一口渣的货式5.生炒糯米饭成晚可以食得落的出品,因为唔食都冇野食!?额外叫的..6.小笼包普通只系入得口的货式成晚除左食物水准差之外就系上菜问题
当晚叫左...
1.竹丝鸡煲翅
味精浓烈程度大到我食了几块"翅边",汤一口都饮不下!
翅就只是很平价货式..可惜收我价钱不是!
2.八宝鸭
3.大良野鸡卷
4.家乡酿鲮鱼
入口活像街市买的炸鱼片,冇鲮鱼味木木独独!
5.抄豆苗
一口渣的货式
5.生炒糯米饭
成晚可以食得落的出品,因为唔食都冇野食!?
额外叫的..
6.小笼包普通只系入得口的货式
成晚除左食物水准差之外就系上菜问题,叫左野之后佢问可以上菜吗,我地话可以之后,竟然只系5分钟就几近全部上齐,仲要翅同八宝鸭一齐先上!!!有冇搅错!!!摆上既菜都已经系暖暖地而唔系热,仲要人地食翅既时候就上埋其他野,鸭又冻其他鱼冻啦!要即刻叫停佢都已经出埋野鸡卷..前后由叫菜都只系15分钟左右!!!真系有大陆乡间酒家摆酒feel,一次上晒菜连生果都出埋咁!!
我地都几乎怀疑d野系用微波炉翻热就出,唔系边有咁快!
仲有就佢地d侍应,礼貌都ok既..不过就叫就换碟唔叫就唔知去左边啰...唔该请d有口音姐姐都训练一下再招呼人客,同佢讲野十句就几句唔明,咁搅就失礼自己酒楼啦,食物都已经差!
一间酒楼对食物一定要严谨,招呼一定要俾到人客开心,叫得自己凤城"正宗"就更加要做好,唔好搅到不伦不类,我地一家人食到真系火都黎!以后都唔会去哩间”凤城”食!