2021-04-09
是日放假一天,决定去观塘黎个为食之旅!最后一站系鸿图中心既二少厨房,临返屋企之前食埋个宵夜先走。呢间二少厨房之前黎过两次,我最钟意呢度既炖汤,真材实料又够健康。查实二少厨房只有一个小小既counter,你俾完钱就好似等外卖,攞左食物后就自己系隔离坐低食。餐牌简单,主要做炖汤、饺子、手撕鸡同酸菜鱼套餐。所有套餐配冻热豆浆或热茉莉花茶。炖汤有五款,想饮炖汤就要叫套餐,因为任何套餐加$13就可以转炖汤,超抵!手撕鸡套餐都有五款。所有手撕鸡同酸菜鱼套餐可以加$8转米缐或拌面。有辣有唔辣。我同同行友人一人叫一份手撕鸡套餐连炖汤同黑芝麻豆浆。招牌客家盐焗手撕鸡浓汤鱼汤米线, 花胶炖鸡汤, 黑芝麻豆浆 $93姜葱手撕鸡浓汤鱼汤米线, 鲍鱼红枣杞子鸡汤, 黑芝麻豆浆 $93本身手撕鸡泰国丝苗香米套餐连炖汤就只需$70。加钱要饮品就加$12,转黑芝麻豆浆再加$3。转浓汤鱼汤米线加$8。招牌客家盐焗手撕鸡份量唔少。手撕鸡鸡有鸡味,调味调得好,质感有咬口,有鸡胸有鸡髀肉,上面撒上白芝麻粒,加添香味。姜葱手撕鸡同招牌客家盐焗手撕鸡一样,不过另外俾兜姜葱蓉你自己点。建议一定要叫有另外调味既手撕鸡套餐,多个酱俾你
招牌客家盐焗手撕鸡浓汤鱼汤米线, 花胶炖鸡汤, 黑芝麻豆浆
姜葱手撕鸡浓汤鱼汤米线, 鲍鱼红枣杞子鸡汤, 黑芝麻豆浆
不过以下呢个鲍鱼红枣杞子鸡汤仲正!
鲍鱼红枣杞子鸡汤
鲍鱼红枣杞子鸡汤
呢个汤真系正到爆。味道咸香,但系都仲系清清地唔油。汤料好足,有两粒细鲍鱼,质感特别好嚼。仲有煲到淋嗮既鸡脚一只同鸡翼一只,猪肉两旧,红枣同杞子。呢个汤强烈建议大家要试试。
呢个黑芝麻豆浆系新野,一定要试下先,比普通豆浆贵$3。
黑芝麻豆浆
黑芝麻豆浆 $15
黑芝麻豆浆色水呈淡灰色,带微微黑芝麻味,甜度适中,大杯又好饮。
$100楼下有炖汤有手撕鸡有米线有豆浆真系几抵。