2024-11-15 796 浏览
今日去咗二窝头鸡煲火锅lunch,喺沙田火车站出嚟行几分钟就到。佢哋嘅火锅放题加$88,仲可以食埋羊腩煲,真系好抵!羊腩煲炆得又淋又入味,肉质鲜嫩,食落去口感一流。入面仲有枝竹、冬菇、竹蔗同马蹄,唔单止提升咗羊腩嘅味道,仲令整个煲更加丰富。啖啖都有惊喜!食完羊腩煲之后,我哋又试咗鸳鸯火锅。汤底方面,左边系浓郁嘅猪骨汤,右边系沙茶酱味,两者各有千秋。猪骨汤嘅鲜味真系好足,沙茶酱就带有独特嘅香气,食落去令人一试成主顾。配料方面就更加丰富,牛板腱、活海蚬、脆鲩鱼腩、鲜虾云吞、活海虾、鸡、猪颈肉等,真系令人目不暇接!每样都新鲜,特别系活海蚬,鲜味十足,搭配汤底简直系绝配。