2021-09-22
2090 浏览
钟意佢嘅咖啡所以带屋企人黎试,蛋糕同贝果款式定期转,再访依然有新意。Cafe于大馆对出一栋旧楼嘅顶层,有室外位置,夜晚可Shisha,但而家天气太热大家都系等室内位置,周末黎要预啲时间等位。🍽广岛烧贝果 Hiroshima Okonomiyaki Bagel ($58)面团加入鲣鱼汤底和海苔粉,包体咸甜咸甜咁好特别,韧度足要多多咀嚼,不过唔系我钟意嘅扎实型。包馅有炒面、焦糖洋葱同椰菜丝,加埋面头嘅烧汁、蛋黄酱同木鱼充满日式风味,完全捕捉到广岛烧嘅神髓,按店家建议加埋红姜丝食出乎意料地夹。🍽静冈焙茶爱文芒双层芝士蛋糕 Hojicha Irwin Mango Mango Double Fromage Cheesecake ($68) 层次分明嘅芝士蛋糕,最初以为似Letao出品偏雪糕口感,原来系绵绵地似奶冻,芒果当造好甜,焙茶味就可再浓啲。
🍽粟米汤巴斯克蛋糕 Creamy Corn Basque Burnt Cheesecake ($58) 呢个配搭真系第一次见,抱住实验嘅精神叫左,结果好有惊喜!巴斯克蛋糕好重焦香,外围实净,中央软心但未到流心,味道就好似饮紧金宝粟米甜汤咁,中间仲夹住
呢个配搭真系第一次见,抱住实验嘅精神叫左,结果好有惊喜!巴斯克蛋糕好重焦香,外围实净,中央软心但未到流心,味道就好似饮紧金宝粟米甜汤咁,中间仲夹住粟米粒。
☕️Mocha ($50 + Iced $5 + Oat Milk $5)
之前饮过觉得高质encore,朱古力味同咖啡味同样浓郁。值得一提嘅系店员介绍呢款Ethiopia Guji带芒果香同花香,估唔到捞埋朱古力都咁明显。
☕️White ($45 + Oat Milk $5)
同样嘅豆喺净white coffee度风味更明显,好饮拉花又靓。
☕️Hojicha Latte ($55 + Iced $5)
焙茶拿铁嘅浓度比蛋糕高得多,好似用左唔同茶粉(?),试饮左一啖同屋企包香月园味道几似,唔饮咖啡嘅朋友可以一试。
每次黎饮啡都好满意,蛋糕就中上质素,下次要试试filter coffee!
餐牌: