食肉兽嘅我哋无论牛扒定烧肉都一样咁钟意食🐂,最近见黄埔开咗间过江龙日式烤肉店「YAKINIKU KAKURA」,于是放假就去咗食个靓午餐😝,坐低慢慢叹。餐厅环境好舒服,面积大,座位阔落,而且设计用上木格栅作间隔,感觉好似独立包箱,有私隐得嚟又唔拘束,气氛好Causal☺️。同时,烤肉店其中一样好重要嘅系抽风系统,呢度完全无问题,我哋烧足两个钟,个身都无咩味。餐厅采用电子落单,但亦有提供实体餐牌。店员们全部都好有礼貌,服务到位👍,而且感觉诚恳,唔系单单言语上展现出嚟。例如佢哋会主动跟进上餐进度,以及我哋换炉嘅需要。如果客人懒得烧,店员亦乐意代劳。呢度有提供午市套餐,点都抵食过单点啲啲嘅!黑毛和牛大判烧盛合($368),我自问唔系甚么饮食达人专家,🐮但和牛嘅口感味道真系同普通牛肉完全唔同。和牛嘅油脂感真系令人有哇然嘅感觉😳!套餐包三款鹿儿岛和牛,包括大判烧!黑毛和牛西冷、和牛里腹小排以及和牛背末脊肉。大判烧!黑毛和牛西冷果然非同凡响🥩,虽然系薄切,但面积相当大,大块过个炉面,所以一定要剪开烧。西冷油脂分布劲靓,肥肥边位烧起嚟更香脆🤤。餐厅奉上温泉蛋汁沾嚟食,其实点唔点都咁正。另外两款和牛亦各
黑毛和牛大判烧盛合
黑毛和牛大判烧盛合($368),我自问唔系甚么饮食达人专家,🐮但和牛嘅口感味道真系同普通牛肉完全唔同。和牛嘅油脂感真系令人有哇然嘅感觉😳!套餐包三款鹿儿岛和牛,包括大判烧!黑毛和牛西冷和牛里腹小排以及和牛背末脊肉
大判烧!黑毛和牛西冷
大判烧!黑毛和牛西冷果然非同凡响🥩,虽然系薄切,但面积相当大,大块过个炉面,所以一定要剪开烧。西冷油脂分布劲靓,肥肥边位烧起嚟更香脆🤤。餐厅奉上温泉蛋汁沾嚟食,其实点唔点都咁正。另外两款和牛亦各有特色,并且唔会输比大判烧,因为牛肉稍为厚身啲,口感更满足。
美国谷饲牛盛合
美国谷饲牛盛合($188),组合包牛板键肉腹前小排。🇺🇸美国牛同和牛喺色泽上有明显分别,油脂雪花纹减少,不过牛味依然浓郁。其实以呢个价钱计有咁多块正常大小嘅牛肉,即使唔系和牛,但都算抵食。食美国牛我就放胆沾枱面上嘅三款酱汁食🙈,因为和牛就始终想尽量食佢嘅原味。中间深啡色同右边带有醋味最浅色嘅酱汁同样惹味,佢哋不但唔会抢味,更能衬托出烤肉嘅精髓,牛肉同酱汁夹埋有加乘嘅效果✌🏻。
牛舌
牛舌($48),牛舌系午餐特价追加项目,一客有四件。👅牛舌个样好粉嫩,厚薄适中,食起上嚟有质感,但就绝对唔算韧。
壶渍KAKURA牛胸腹肉
壶渍KAKURA牛胸腹肉($108),呢个系单点主餐牌项目。虽然佢唔完全系肋骨位🦴,但亦都系原条上,份量超多,劲长一条!壶渍处理再配合埋餐厅预先喺肉上面界咗纹,牛肉超级入味,壶底更垫有唔少洋葱。可能我钟意食大啖肉嘅关系,和牛以外我最钟意食就系佢。
讲返午餐,套餐就包括白饭沙律小食餐汤甜品饮品。老实讲咸𠮶几款就无乜特别,我略嫌个汤油咗啲,而沙律亦冇乜酱。不过小食系炖牛肉,就加返啲分。🍚白饭就系当中最重要,因为连埋食先唔会嘥咗啲肉汁。
辣冷面
辣冷面($38/小),本身望见午餐餐牌已经好想食,好在再揭主餐牌就见到有得单点,仲可以拣份量添,咁就唔使担心会食唔晒。估唔到$38嘅冷面再次冇令人失望🍜,份量其实都唔算太少,唔系𠮶啲一口就食完𠮶种。冷面口感弹牙,而且配以大量𩠌,例如泡菜、青瓜、芽菜同蛋等,好丰富。食完热辣辣嘅烧肉,食返碗冷面调节味蕾都唔错。
甜品
最后就系甜品,即使系午市跟餐甜品,但都绝不马虎。甜品用长方盒装住,入面有冰冻嘅柚子雪葩🍨同杏仁豆腐布甸🍮,前者透心凉,而后者就比普通奶冻更加香滑。甜品正式为完美嘅一餐落幕!
另外值得一提嘅系个烧炉,唔知系因为炉具仲新、唔系用咗好耐定点,佢个火候够猛够强🔥,而且好平均,所以自己烧都唔惊会失败。
总括嚟讲,今餐简直系五星级嘅日式烤肉体验😋,各方面都冇令人可以挑剔嘅地方💯。餐厅行中高档次嘅水平,定价一定唔会平,但我就觉得系物有所值。我哋今餐全部食晒牛,但其实呢度都有牛以外嘅选择。我已经期待紧几时再会嚟食,餐厅值得推介🌟!
2021-01-29
黑毛和牛大判烧盛合