2021-09-18
平時都食開辣野嘅我今日就帶咗個朋友一齊去食泰國菜,先嚟到我朋友必定要order 3款必食嘅泰國正宗菜,等我朋友睇完menu 揀好order我就坐定定食🙈😛✨泰式大頭蝦冬陰功湯泰式冬陰功泰國主打菜 ,依個係我哋第一個必食嘅菜式,湯底夠辣比較呢偏酸酸辣辣有種香料香茅同埋南薑嘅味道可能跟返香港人口味唔算太辣,但整體口味都好味,我朋友話OK啊,如果有碗白飯撈埋一齊咁perfect啦😛😋✨招牌蛋咖喱蟹肉枕頭包有咖喱必定要試 ,法國包枕頭盛滿咖喱🍛蟹,最特別就係咖喱蟹肉拆好晒蟹殼食落去係一粒粒口感更加豐富,而黃咖喱加上椰汁較為香味濃郁,一口法國包夾住咖喱蟹肉食到法包索晒咖喱汁精華,辣味加多少少咁就非常好食啦😚😍✨海南雞無骨豬手湯河今次order左個無骨海南雞拼豬手豬手好入味而去焗豬手皮好友膠質口感非常彈牙味道非常入口豬手肉汁醃到好林,可能雞皮薄肉滑索晒船河湯汁,唔使點醬油都好食😍😍😍✨蒜蓉炒椰菜苗椰菜苗細細塊夠晒新鮮爽口炒埋生菜同蒜蓉加咗蝦米鹹香味濃郁 😍✨泰式椰青唔使講啦飲開食開泰國菜必定會帶個椰青中落快啲入嚟咁清甜可口😍✨泰式青檸梳打青檸配梳打加少少蜜糖飲落去舒緩喉嚨又可以解渴,食泰國菜絕配
✨泰式大頭蝦冬陰功湯
✨招牌蛋咖喱蟹肉枕頭包
✨海南雞無骨豬手湯河
✨蒜蓉炒椰菜苗
✨泰式椰青
✨泰式青檸梳打
青檸配梳打加少少蜜糖飲落去舒緩喉嚨又可以解渴,食泰國菜絕配😋