2023-05-24
投入艺术与美食,享受全新餐厅 @bistrocity 不一样的视觉与味觉冲击。休闲嘅时光同朋友嚟到大会堂Bistrocity,尝试全新嘅港式风味,还有幸欣赏到首位展览艺术家Alan Cheung 的「香港遇一隅」;主题概括出香港生活日常,速写城市不同的面貌,细腻地绘画出每一张栩栩如生的场景,描绘出香港独有的本土情怀、让人会心微笑。接下来品尝了多种美食,午市套餐有香港远近驰名嘅滑嘟嘟煎蛋叉烧饭,惹未多汁咖喱鸡扒饭或者浓香沙嗲牛肉煲仔面。今次我同Ruby 就点咗餐牌内嘅龙虾🦞,厨师拿捏火候相当准确,咬落香滑多汁,而新鲜龙虾入面重有龙虾膏,真系非常有水准啊!除此之外,我地两个重品尝埋其他传统港式小食,今次加入埋新派元素,好似有芫荽叉烧蛋菠萝包、经典原味鸡蛋仔同埋香脆阿华田西多士等等,鸡蛋仔仲有雪糕,识落好似食紧蛋糕仔咁,真系好足料。而香脆阿华田西多士真系好大份,牛油并唔会即刻融化掉,阿华田刚好亦唔会太多,甜度刚刚好!我就叫埋一杯香滑丝袜港式奶茶☕️叹一叹!朋友就点咗一杯椰汁红豆冰🥤够哂椰香味浓同好消暑咁话