2015-05-04
上一次到 EL CID 应该有2年前,点解咁耐都无黎呢?系因为觉得味道同以前唔同,有点失望,所以就无再黎噜~因为想去既餐都要排长长龙,临时改到加宁街既EL CID虽然时间尚早,但加宁街已人山人海,幸好walkin 也可以立即就座,大多数既人仕都喜欢坐在外面,而我当然喜欢室内,因为天气开始热,想吃得舒服一点今次前来是为朋友庆祝, 身为KING PARROT集团之一, 职员会一起拍手唱歌, 整造开开心心既气氛此外, 还有2位自弹自唱既音乐人助阵, 他们会为每一桌既客人献唱, 客人可任点英文歌, 他们大部份都识的, 而且还有和音, 声线好match架, 好好听架, 唔需要怕丑, 想点歌就叫佢地黎啦除了餐牌外,还有它 - 是日精选有时候精选既选择也很多,不过今晚我未有在这点菜好快就已经点菜,起菜速度也很快蒜蓉包配蕃茄酱 (8件)$68别少看这碟蒜蓉包,它真的不简单。香脆既蒜蓉包本身有著蒜香味外,还加以炸蒜片,配合一起,令味道更香更浓如果你怕热气或吃过会太大口气,可以放上蕃茄酱一齐食。其实尼个酱唔会太茄味,只会给口腔清新感,减低热气感。36月特级黑毛猪配无花果 $260它的颜色比较深色,但唔会觉
因为想去既餐都要排长长龙,临时改到加宁街既EL CID
此外, 还有2位自弹自唱既音乐人助阵, 他们会为每一桌既客人献唱, 客人可任点英文歌, 他们大部份都识的, 而且还有和音, 声线好match架, 好好听架, 唔需要怕丑, 想点歌就叫佢地黎啦 除了餐牌外,还有它 - 是日精选 有时候精选既选择也很多,不过今晚我未有在这点菜
好快就已经点菜,起菜速度也很快
蒜蓉包配蕃茄酱 (8件)$68 别少看这碟蒜蓉包,它真的不简单。
36月特级黑毛猪配无花果 $260 它的颜色比较深色,但唔会觉得咸
而且黑毛猪味好香,脂肪也很甘香,质感好嫩,非常易咬,口腔也充满香味,无花果也很香甜。
份量不算少 ,$260这个会钱也是超值
肉眼牛扒 (5成熟)$360 虽说是半生熟,但并未有血水流出,肉质感刚好,绝无松肉粉既味道,而且牛肉味都算香浓,实在难得(而家即使好贵既牛扒都未必有牛香味)
5人分享实在唔够,encore 多一份先够候^^
海鲜西班牙炒饭 $440 (2人份量) 虽然餐牌说明这是2人份量, 但已足5-6人份量,
所以真系唔够先再encore, 如果唔系就会好饱肚架啦
尼个炒饭共不同款式既海鲜 - 虾,青口,鱿鱼,蚬, 份量也足够
海鲜既味道加上红椒在烤焗既过程已经把所有精华都传到炒饭里, 所以单吃饭也觉得无比既鲜甜
虾也有很多虾膏, 令味道更甘香
火焰雪山 若你喜爱酒味, 这个 甜品岩哂你啦~
在蛋白上用rum酒点著火而倒下的, 视觉感受就好满足啦
蛋白里面是海棉蛋糕, 很软滑的, 而且不会过甜
不过因酒味太浓烈, 所以我只吃下2啖就无食啦
焦糖炖蛋 一般既焦糖炖蛋都会很重蛋味, 但EL CID尼个呢, 就以热情果为主, 感觉好清新, 唔会觉得蛋类 甜品过甜
而且焦糖块够薄, 易咬碎亦唔会痴牙, 食得开心又唔会咁易蛀牙
旁为榛子布甸,好好味,好像在吃榛子果仁的香浓味道
我又再一次爱EL CID啦, 因为有音乐啦, 气氛又好, 食物质素与价钱相符
不过由1/5开始, 它进行内部装修, 为时2个月, 希望它开张之时, 可以同朋友再去啦^^