餐厅: 享慢煮意 (The ONE)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
系尖沙咀the one行街,肚饿望下商场餐厅指南,见到有间新开张既餐厅,叫享慢煮意,之前有系其他分店食过下午茶三层架,食物好精致,环境亦都好法国风格,所以一定要试下依间新店。依间装潢都系走外国风格,俾人感觉系坐得好舒服慢活个种休闲感觉。包点:法式龙虾汤流心牛角包外皮焗到好脆,一切个包就会爆出龙虾汁浆,流到成件碟都系。试过好小心分开两半想拎住个包饮埋汤,但不成功。淡牛油味既牛角包点上香同浓味既龙虾汤系好夹,亦系依间餐厅独有的。前菜:牛油果流心蛋沙律及法国鸭肝酱个人喜好拮爆流心蛋,因为蛋浆无论配搭任何食物都会令食物湿润无咁干,亦会更加香同口感更滑。配搭沙律都系一样,再加上新鲜牛油果,啖啖都清新既感觉。法国鸭肝酱多士依个鸭肝酱唔系平时好咸会即时饮野个种味道,质地亦系好滑个种,好易搽上多士,而且系薄薄一层已经够,唔驶搽至突起,因为要再配上酸菜,两者搭配令个脆多士好好味。主菜:1.西班牙黑毛猪腩&黑毛猪颈 配法式苹果蓉两块黑毛猪腩肉扒 食落肉汁有少少油分,点南瓜汁微甜中和返。黑毛猪颈只有一块,但是超级琳身,我个人喜欢这款多于猪腩肉,肉质会较瘦。2.慢煮挪威鲜三文鱼牛油果忌廉意粉很厚身的三文鱼扒,

包点:

前菜:
牛油果流心蛋沙律及法国鸭肝酱

法国鸭肝酱多士

主菜:
1.西班牙黑毛猪腩&黑毛猪颈 配法式苹果蓉
两块黑毛猪腩肉扒 食落肉汁有少少油分,点南瓜汁微甜中和返。

2.慢煮挪威鲜三文鱼牛油果忌廉意粉
很厚身的三文鱼扒,肉质好滑,本身够味。意粉用左忌廉汁好滑身,配上磨菇片,好味。

3.法式蓝青口酥皮火山煲(时令菜式)
这个是厨师推介,因为近来的蓝青口是今季限定,听落几吸引,叫嚟试试。依个菜式系需时,因为要系面头加脆皮,系放大版既酥皮汤。火山煲系外面系好少食到。而款式亦有其余两款,包括法式龙虾汁海鲜及鲜茄和牛面颊火山煲。
一上菜,系用个炉上菜,一滚时个煲从酥皮中出晒烟,果然系火山。依个时间要好有仪式感地用锤仔卜爆佢,很好玩。蓝青口比平时食开既更细只同更有海水味,配上忌廉汁好味。最后用汁点返酥皮,正。

饮品:
提拉米苏芝味特饮
底系expresso,上层系好厚同好甜既tiramisu,两者作一个中和,第一次咁样饮,几特别。

甜品
特浓牛奶软雪糕牛角包,法式焦糖炖蛋
甜品又食牛角包,今次系加入雪糕。牛角包俾人既第一印象系甜既,所以加埋雪糕,印象系好夹。食落真系好好味。
法式
焦糖炖蛋
蛋好滑,上面烧到有一层焦,甜甜地,令到依个晚餐有一个完美既收结。
  • 法式蓝青口火山煲
  • 慢煮娜威鲜三文鱼牛油果忌廉意粉