2020-11-08 54 浏览
今日去到新蒲岗工厂区有啲嘢搞,搞完之后就约咗男朋友喺𠮶边食饭,本身都唔知道原来工厂区有咁多好嘢食,行到去越秀广场𠮶边先发现原来都有好多间唔错嘅餐厅。行行吓见到呢间泰船面门口有好多同明星嘅合照,心谂质素应该唔错,就决定入去一试。☺️☺️见到个Menu就已经觉得好吸引,平时泰国嘢嘅价钱都会偏贵,呢间餐厅反而就有得拣细份同大份,细份嘅价钱就比较平,所以可以试多几款唔同嘅嘢。价钱非常亲民,每份都系大概30到$40左右,细碗嘅面有啲$20几蚊就有,真系好抵❤️所以我同我男朋友就叫咗三份细嘅主食。第一份系咖喱猪扒饭,佢嘅咖喱汁非常香,食落好惹味,猪扒估唔到细嘅份量都唔算太少,两个人食刚刚好,😍😍呢个汁真系好适合送饭,好想叫多碗白饭再送一碗。另外一份主食系海南鸡饭,佢比嘅鸡肉都系鸡髀嘅部份,肉质鲜嫩,配上特制嘅酱汁,真系一流。最后一份主食当然要试吓佢嘅船面,我哋叫咗牛肉船面,配料比得非常多,食落味道正宗,个汤底味道浓厚❤️。我哋另外都叫咗一份小食,就系泰式鱼饼,识落有少少香茅味,亦带少少辣味,味道非常特色,同平时出面食𠮶啲鱼饼唔同。☺️嘢饮方面,我哋就试吓佢嘅碟豆花特色饮品,佢嘅卖点系有健康嘅功效—可以帮忙降

嘢饮方面,我哋就试吓佢嘅碟豆花特色饮品,佢嘅卖点系有健康嘅功效—可以帮忙降胆固醇,疏通血管。唔讲我都唔知道原来碟豆花有呢一啲嘅健康功效。杯野个样都几特别,望落系紫紫地蓝蓝地嘅色,饮落唔会太甜,感觉非常清凉。😍

总嘅来讲,我非常推荐呢间餐厅,呢间餐厅好啱钟意试新野嘅人,唔使担心两个人黎都食唔到几款野,价钱十分亲民,性价比亦非常高,新蒲岗来讲算系一个不错嘅选择😍😍