终于开放旅客入境日本啦🇯🇵,但始终回港后仲要隔离检疫。唯有留喺香港品尝地道的日本料理啦。 经朋友介绍下, 揾到呢间瀛铁板烧,大家记得一定要book呀👍。 呢间瀛铁板烧位于尖沙咀中达大厦, 餐桌以木材设计围住厨师👨🏻‍🍳,俾每一位客人都可以同厨师交流互动,一齐参与每一个菜色嘅制作🤤。 我想重点推介两款食物: 日本银杏做法看似简单,就系用盐焗,但其实时间同盐份量要掌握得好就一D 都唔容易😆。  刚上碟时趁热一粒粒甘食, 就好似翡翠般晶莹通透, 微微带甘,吃落口又软软甘, 系初恋呀🤣。帆立贝北海烧呢个帆立贝可以话系“最新鲜、最好味”嘅代名词。😆唔单止中心贝柱部份好食,周围饱满的卵子同埋裙边都一样甘甜美味😎!如果大家好似我甘, 好想去日本旅行但又未得住, 可以黎呢间瀛铁板烧止一止先😆

我想重点推介两款食物:
日本银杏