2012-04-30
Grand Hyatt Steakhouse系酒店西餐厅,除左有三个钟头免费代客泊车服务,重有部私人「车立」直达餐厅,感觉好高级。楼上室内冷气足,灯光柔和,几有情调,所以见到双双对对o既情侣一D都唔意外,食甜品时先发觉原来好多都系黎庆祝生日o既。Steakhouse地方骨子之外,服务都好有水准,全体上下都咁有礼貌。其中西藉靓女经理不但友善,更毫无架子地落手落脚为客人送上食物,拍照,且不时听取食客o既意见,又落力又咁有诚意,真系非常难得。XO爸同XO妈黎过Steakhouse食过饭,对餐厅所提供o既食物都略知一二。佢地话比大家知食物份量偏劲,如果每样都想试,就建议叫几款头盘同两份牛扒大家分,唔够先再加食物同甜品。 Garlic Bread:蒜蓉包热辣辣,香喷喷,好够新鲜,蒜蓉牛油份量又足,好正!人未到齐我地都已经食左一碟,好彩人齐哥哥仔再加料! Ahi Tuna Tartare($210):Tuna tartare 腍滑够涷,面层o既牛油果加青瓜salsa好香脆,口感味道都咁好。 Steak Tartare($210):Steak tartare 同tuna tartare一样咁腍滑脆
Garlic Bread:蒜蓉包热辣辣,香喷喷,好够新鲜,蒜蓉牛油份量又足,好正!人未到齐我地都已经食左一碟,好彩人齐哥哥仔再加料! Ahi Tuna Tartare($210):Tuna tartare 腍滑够涷,面层o既牛油果加青瓜salsa好香脆,口感味道都咁好。 Steak Tartare($210):Steak tartare 同tuna tartare一样咁腍滑脆口,只系嫌个味道带少少酸,同个人唔系好钟意sour dough。 Seared Maryland Crab Cakes($280):蟹饼外层脆薄,整体好够松软,蟹肉鲜甜幼嫩,份量绝不吝啬,个remoulade汁好香,同个蟹饼好夹,掂! Baked Oysters Rockefeller($240):焗蚝鲜甜肥美嫩滑,同桌所有人都赞不绝口! Seasonal Special - Roasted Bone Marrow($180):XO咁大个仔都未食过,不过见老豆同uncle食啜得咁开心,所以都食左一小匙。虽然佢地两个劲赞道菜做得好好,不过小肥就觉得食落成口油,好溜啰。 Barbecued Short Ribs($320):外表可能唔系太吸引,好似好㶶咁,食落个皮真系韧左少少,不过胜在牛肉本身肉质够嫩,又唔会干,如果冇煮得咁熟效果应该会好好多。 Porterhouse 38 Oz($1,550):生熟程度恰到好处,外皮唔会过㶶,够香脆,肉汁被锁于其中,且肉味浓郁,正! Chocolate Mud Pie w/ Vanilla Ice-Cream($160):我地叫左一份大家分黎食,哥哥仔自动帮我地切埋,感激感激!软雪糕非常香滑,mud pie够moist,朱古力味香浓,但又唔会太甜,一D都唔溜。因为雪糕溶得快,建议餐厅可以先将雪糕杯雪入雪柜。 Washington Apple Crumble w/ Vanilla Ice-Cream($160):一款值得等o既 甜品!新鲜热辣辣焗出黎,crumble面够松够碎够脆够干够香,入面o既苹果粒同苹果蓉味道酸甜,口感爽脆,同个云尼拿软雪糕一齐食,简直系完美o既配搭。 Rum Baba($160):埋枱点火,视觉效果非常震撼。老豆食左块,话酒味香醇,蛋糕软熟,不过因为小弟当晚要开车,为免酒后驾驶,安全起见,我冇份食。 Grand Hyatt Steakhouse地方高尚得黎气氛好轻松,加上名副其实o既酒店级服务,细心体贴,大家都食得好开心好舒服。喺酒店食西餐,一早预左价钱唔会平得去边,好在餐厅食物份量都算多,质量有番咁上下,又够饱肚,人多可以叫多几款一齐分,闲日用AE埋单重有优惠,都可以叫做贵中带抵啦。