2021-05-29 240 浏览
早几日约旧同学食饭,佢系无辣不欢人士,所以就去咗食鸡煲。一入到去金乐轩,老细同姐姐已经殷勤招呼,好详细介绍招牌菜色,咁我地就嗌咗一个水煮牛颈脊,一个干锅椰菜花,一个细size嘅老重庆奇味鸡煲同几个鸡煲配菜。鸡煲份量好大!我地嗌嘅系细鸡煲,但眼见啲鸡块铺满晒成个煲咁多,超抵食。鸡肉嫩滑到可以轻易甩骨,入面啲豆卜都好正,索晒汁,宜家谂起都流口水。旧同学好食得辣,而我就钟意食辣但食唔到太辣,所以我地系order咗小辣嘅。本身有啲担心旧同学会唔会觉得小辣唔够喉,不过佢话因为个奇味鸡煲除咗辣,亦都好重黑椒味,味觉层次丰富,所以佢都觉得大满足。鸡煲嘅配菜都好食。姐姐介绍个鱼皮系佢哋自家炸嘅,浸落鸡煲汤汁度两三秒之后立即食,真系人间美味。鲜鱼片冇骨,双拼饺云吞都唔系雪藏货,抵赞!老板介绍水煮牛颈脊系牛全身做最多运动嘅部位之一,所以食落牛味重,又零舍有咬口,我旧同学赞不绝口。而我就最钟意入边嘅猪红,嫩滑又唔易夹碎,仲有浓郁蒜蓉香,正呀!干锅椰菜花都唔马虎,唔系果啲炒咗之后先摆入个干锅度嘅做法,而系食到真系有干锅煮法嘅香气,如果啲椰菜花可以再淋身啲就perfect晒。竹蔗茅根水清甜,可以一解鸡煲嘅辣味同
早几日约旧同学食饭,佢系无辣不欢人士,所以就去咗食鸡煲
竹蔗茅根水清甜,可以一解鸡煲嘅辣味同热气,一大樽我地全部饮晒。
总体而言呢间金乐轩算系好抵食,旧同学食量出名大,买单六百零蚊我地都托住个肚咁样行出黎,可见佢份量真系唔是讲笑的,会encore!