2021-04-21 148 浏览
一碗街市小店嘅牛腩河,可能你会觉得无乜特别,牛腩又唔系特别靓,河粉又咁少,但就充满人情味。我唔系第一次食佢哋嘅牛腩河,但唔算系熟客,除咗觉得佢嘅味道唔错之外,仲好钟意佢哋够香辣嘅辣椒油,加上老板、老板娘做生意时总系笑笑口,令我有一种食得好开心嘅感觉。今日我食牛腩河𠮶时又点辣椒油,由于一时食得急,吮咗啲辣椒油去气道,响度系咁咳……咳到眼水、鼻水都流埋出嚟,虽然有用纸巾揞住个口,但总觉得会吓嚫其他食客,自己暗暗偷睇附近食客反应,只见本来响度收紧碗碟嘅楼面妹妹停咗手走咗去,其他食客就无乜人望我,终于我咳完嘞……楼面妹妹攞咗杯暖水畀我,温柔地讲咗句「你饮啖水先啦~」就去继续收碗碟,原来佢啱啱系见我浊嚫系咁咳,所以走去攞杯暖水畀我,呢啲咪人情味啰~☺☺☺

2021-04-20
  • 牛腩河